Lagumdžija: Svi organi stranke snose političku i kolektivnu odgovornost za izborni poraz

Predsjednik Stranke demokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija izjavio je na današnjem vanrednom kongresu u Sarajevu da organi i rukovodstvo stranke na svim nivoima snose političku,  individualnu i kolektivnu odgovornost za izborni poraz u skladu sa svojim statutarnim ulogama.

– Kao kapetan broda koji odluke nije ni mogao ni donosio sam, moja odgovornost je jasna i taj dio preuzimam. Ne tražim ni od koga ko to sam ne želi da mi se pridruži – rekao je Lagumdžija.

Dodao je da će ovu generaciju kao i njega neki pamtiti samo po tri poraza u tri perioda u kojima nisu bili najjača stranka u proteklih petnaestak godina, ali ostat će činjenica da su u tom periodu imali dvije velike izborne pobjede na općim izborima koje su rezultirale  po dva puta s Vijećem ministara i Federalnom vladom, tri puta članom Predsjedništva BiH, desetak kantonalnih vlada, stalnim tuzlanskim gradonačelnikom, desecima općinskih načelnika i trećim sarajevskim gradonačelnikom.

Istakao je  da je, između ostalog, “kriv” što je SDP ostao jedina bh. multietnička partija s realnom snagom da ne dozvoli podjelu naše domovine, te što prije 15 godina na direktni poziv predstavnika međunarodne zajednice u OHR-u nije pristao da bude lider bošnjačkog SDP-a, pa da sa srpskim – Dodikom i hrvatskim – Ivom kao “pitomi” nacionalisti preuzmu što ostane od zemlje vođene “divljim” nacionalistima.

Dodao je i da je “kriv” što se prije 13 godina suprotstavio OHR-u i njegovim pokroviteljima da ne dozvole da stranci dobiju Eronet i mobilnu telefoniju BiH na koncesiju od dva miliona KM,  što prije tri godine nije pristao na konkretne ponude i neliberalne ekonomske reforme koje se na kraju svode na prodaju posljednjeg državnog telecoma u BiH i najveće kompanije u državi – Elektroprivrede BiH.

Lagumdžija je kazao da se pita da li je kriv što se za sve ove godine u SDP-u namnožila jedna kasta lažnih profesionalnih patriota i stručnjaka za sve, a najčešće za ništa, koji bez SDP-a u ozbiljnoj biografiji imaju samo matični broj.

Potcrtao je da je prije gotovo tri godine najavio da se više ne namjerava kandidovati za predsjednika SDP-a te da je to ponovio nebrojeno puta.

Lagumdžija je delegatima poručio da je njegova doživotna funkcija, koju ni njima ni njemu ne može ni dati ni oduzeti niko osim njih samih, funkcija aktiviste SDP-a.

Po njegovim riječima SDP-u treba predsjednik koji ima radnu energiju, organizacionu sposobnost da okuplja, a ne da dijeli ljude, spremnost za borbu, strast za SDP, te da je “svoj, a ne naš”.

– Vjerujem u BiH, vjerujem u SDP, vjerujem u nas. Zato vas pozivam da vjerujete u sebe kao što i sam činim. Bez obzira na sve mi nismo ni prva ni posljednja nego prava partija, jer mi smo prava strana istorije ovih prostora. Slobodno kažite sami sebi, ponovite svima nama ono što je u najtežim trenucima sebi ponavljao najveći reformator kraja 20. vijeka, čovjek s kojim smo ušli u socijalističku internacionalu, od kojeg sam naučio da to uvijek sebi ponavljam: “Ja sam gospodar svojih uvjerenja, ja sam kapetan svoje duše” – zaključio je Lagumdžija.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.