Nevrijeme aktiviralo vulkan u Makedoniji

Veće količine dima počele su da izlaze iz vulkana Duvalo u selu Kosel kod Ohrida, a ohridska protivpožarna jedinica odmah je otišla na teren, javili su makedonski elektronski mediji, prenosi Tanjug.

Vulkan Duvalo u ohridskom selu Kosel je jedini živi vulkan na Balkanu, koji je jučer poslije podne i sinoć izbacio veliku količinu dima i izazvao paniku u oblasti Ohrida.

“Naša ekipa je na terenu, ali preventivno, jer nije bilo potrebe za intervencijom. Vulkan reagira na promjenu vremena”, izjavio je dežurni iz Vatrogasne službe.

Alarmantno stanje u nadležnim institucijama

Kažu da je to prvi put da su dobili poziv da se vulkan aktivirao, jer se ovaj fenomen prije nije događao, odnosno dim se nije širio izvan samog otvora vulkana.

Stručnjaci objašnjavaju da je to prirodna pojava i da dim izlazi iz vulkana usljed većih prirodnih aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci i onoga što se dešava u regionu – potresa i poplava.

Zbog ove pojave alarmantno stanje je proglašeno u svim nadležnim institucijama, posebno u Centru za krizne situacije.

Prije četiri dana makedonsku prijestolnicu Skoplje pogodilo je jako nevrijeme sa obilnom kišom, koje je napravilo prave bujice u centralnim gradskim područjima, a nakon toga osjetio se i zemljotres.

Na glavni grad Makedonije je za pola sata palo 37 litara kiše na metar kvadratni, a vjetar je dostizao brzinu od 70 kilometara na sat.

(RTV7/balkans.aljazeera.net)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*