Šešelj ˝posvađao˝ srbijanske i hrvatske ambasadore

Rasprava o Vojislavu Šešelju izazvala je oštre diplomatske tonove između Srbije i Hrvatske. Srbija: Hrvatska se služi Šešeljom za potrebe predsjedničke kampanje. Hrvatska: Srbija nije naučila lekcije iz prošlosti.
Srbija je u Vijeću sigurnosti Hrvatskoj zamjerila da se raspravom o Vojislavu Šešelju u UN-u služi za potrebe vlastite predsjedničke kampanje, što je hrvatski ambasdor u UN-u ocijenio dokazom da Srbija nije naučila lekcije iz prošlosti te ponovno kritizirao Srbiju zbog izostanka reakcije na ratnohuškački Šešeljev govor.

Vijeće sigurnosti UN-a je u raspravi o radu Haškoga suda razmotrilo i aktuelni slučaj haškog optuženika Šešelja čije su huškačke izjave nakon puštanja iz pritvora i šutnju službenog Beograda, osudili hrvatski i europski parlament, a pismom Vijeću i Sudu na njih upozorio i Ivo Josipović, hrvatski predsjednik i kandidat na izborima krajem decembra.

SRBIJA: HRVATSKA VODI IZBORNU KAMPANJU

Srbijanski i hrvatski predstavnici pri UN-u uglavnom su govorili samo o slučaju Šešelj koji je izazvao zahladnjenje odnosa između Hrvatske i Srbije.

“Vijeće sigurnosti prevažno je tijelo da se iskoristi za vođenje domaće izborne kampanje”, rekao je srbijanski predstavnik Milan Milanović ponavljajući srbijanske optužbe da slučaj Šešelj postoji samo u okviru predizborne kampanje te da Srbija s time nema ništa.

Milanović je raspravu o Šešelju skrenuo na položaj srpske manjine i navodne incidente protiv Srba u Hrvatskoj.

“Brojni su problemi postojali i dok se Hrvatska približavala Europskoj uniji, a postoje i danas”, rekao je navodeći problem povratka srpskih izbjeglica u Hrvatsku i vraćanja njihove imovine.

HRVATSKa: SRBIJA NIJE NAUČILA LEKCIJE

Vijeće sigurnosti nije mjesto za raspravu o položaju srpske manjine u Hrvatskoj, smatra stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Vladimir Drobnjak.

“Šešelj, naprotiv, jest pitanje o kojem treba raspravljati, a povezivati izostanak srbijanske reakcije na Šešelja s pitanjem manjina nije samo strašno neprimjereno nego i pokazuje srbijansko nerazumijevanje toga problema”, rekao je Drobnjak. “Srbija nije naučila neke lekcije iz prošlosti”.

Milanović je rekao da Srbija ne podupire huškačke izjave, ali ne pristaje ni na kolektivnu krivnju i odgovornost. “Današnje Šešeljeve izjave ne razlikuju se od onih koje su se svakodnevno čule u Den Haagu, i ne treba ih pripisivati Srbiji”, rekao je.

Odgovornim za Šešeljeve ispade Milanović smatra Haški sud koji ga je pustio “iako je znao što će govoriti”. Govora mržnje nema samo u Srbiji, nego u cijeloj regiji, rekao je Milanović i istaknuo da o Šešeljevoj važnosti u Srbiji govore rezultati izbora “na kojima je marginaliziran”.

ŠEŠELJEV IZLAZAK ŠTETAN ZA MIR U REGIONU

Drobnjak je ocijenio da je Šešeljev izlazak iz zatvora štetan za mir i stabilnost jugoistočne Europe, uvreda za žrtve i kompromitacija temeljnih ciljeva ICTY-ja.

“Čekati jedanaest godina pravdu dovoljno je teško, a vidjeti da je pušten i nastavlja skandalozne provokacije za koje mu se sudi, to je sasvim neprihvatljivo i uvredljivo. To nije samo ignoriranje nego i kompromitiranje temeljnih ciljeva suda”.

I hrvatski je predstavnik kritizirao odluku o puštanju Šešelja “iz humanitarnih razloga” koja je izazvala “nimalo humanitarne posljedice”.

“Neshvatljivo je što je Šešelj pušten bez jasnih uvjeta. Tko god zna za što je on optužen i kako se na suđenju ponašao, ne može biti iznenađen činjenicom da maksimalno zlorabi privremenu slobodu”, rekao je Drobnjak.

Šešelj, optužen za ratne zločine protiv nesrba devedesetih godina 20. stoljeća, pušten je početkom novembra iz ICTY-jeva pritvora zbog zdravstvenih razloga, nakon jedanaestgodišnjeg suđenja koje nije završilo presudom.

Po dolasku u Beograd nastavio je s ratnohuškačkom retorikom pa je službeni Zagreb od srbijanske vlade zatražio da se ogradi od njegovih izjava, a od ICTY-ja da preispita odluku o puštanju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.