Malezijski avion se nije srušio u dijelu okeana gdje je tražen

Područje Indijskog okeana gdje su registrirani zvučni signali nije ono na kojem se srušio malezijski avion s leta MH 370, za kojim se traga još od 8. marta, saopćile su danas australijske vlasti, na kraju dugotrajne podvodne potrage. 

Australijski Združeni centar za koordinaciju agencija (JACC) naveo je da je potraga u toj zoni uz pomoć mini-podmornice sada završena. Traganje podmornicom počelo je početkom aprila kada su detektirani prvi zvučni signali. U saopćenju JACC-a navodi se da je australijska Kancelarija za sigurnost saobraćaja objavila preporuku da se to područje sada odbaci kao mjesto pada MH370.

Australijski brod “Okeanski štit” koji nosi američku mini-podmornicu napustio je zonu potrage poslije prečešljavanja 850 kvadratnih kilometara okeana u potrazi za nestalim avionom s 239 putnika i članova posade. Okončanje podvodne potrage podudarilo se s izjavom predstavnika američke mornarice Michael Deana za CNN kako signali registrirani početkom aprila ne potiču od crne kutije aviona.

JACC je precizirao da će operacija traganja za MH370 sada ući u novu fazu u kojoj će biti uključena sofisticirana oprema da bi se skeniralo okeansko dno i definirala zona potrage, prenosi Tanjug.

Avion MH370 nestao je 8. marta na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*