Vijeće EU potvrdilo jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH

Vijeće Evropske unije potvrdilo danas svoju jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Vijeće je također ponovilo svoju jasnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje, saopćeno je iz Vijeća Evropske unije.

Vijeće pozdravlja Sporazum za rast i zapošljavanje kako bi se prebacio fokus na reforme i pitanja od neposrednog interesa za građane, a u svjetlu masovnih protesta građana početkom 2014. što je dodatno ukazalo na osjetljivu socio-ekonomsku situaciju.

Vijeće EU pozdravlja nedavnu posjetu visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i povjerenika za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna Sarajevu i njihov angažman na oživljavanju procesa reformi u BiH.

Vijeće se složilo oko novog prisupa EU prema Bosni i Hercegovini na njenom putu pristupanja EU tokom kojeg će svi uslovi, uključujući i provedbu presude Sejdić-Finci morati biti ispunjeni.

Vijeće EU poziva političko vodstvo BiH da ugrade neophodne reforme za integraciju u EU u rad svih relevantnih institucija.

Vijeće je pozvalo visoku predstavnicu Mogherini i povjerenika Hahna da nastave surađivati sa liderima u BiH kako bi se u što skorije vrijeme osigurala neopoziva pisana obaveza o provođenju neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Kako je istaknuto u zaključcima Vijeća EU sveobuhvatni cilj je uspostaviti funkcionalnost i učinkovitost na svim nivoima vlasti i omogućiti Bosni i Hercegovini da se pripremi za buduće članstvo u EU.

Pisana obaveza će također sadržavati obavezu saradnje i konsultacija sa EU na početnom planu za reforme, a u skladu sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Program reformi bi trebao biti osmišljen i implementiran uz konsultacije s civilnim društvom.

Ovaj program bi trebao prije svega sadržiti reforme iz Kopenhagenskih kriterija (društveno-ekonomske reforme koje uključuju i Sporazum za rast i zapošljavanje, vladavinu prava, dobro upravljanje) kao i dogovorena pitanja funkcioniranja (uključujući i mehanizam koordinacije).

Vlasti u BiH će se također obavezati na postizanje napretka, u kasnijoj fazi, u daljnjim reformama kako bi se poboljšala funkcionalnost i učinkovitost različitih nivoa vlasti.

Vijeće poziva visoku predstavnicu Mogherini i povjerenika Hahna da redovno podnose izvještaje o napretku u ispunjenju ove pismene obaveze i kako se sve to odražava na rad svih relevantnih institucija.

Nakon što se pisana obaveza usaglasi u Predsjedništvu BiH, potpišu je bh. politički lideri i bude potvrđena u Parlamentu BiH, Vijeće Evropske unije će donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se u zaključcima Vijeća EU.

Također je istaknuto da će biti potreban značajan napredak u provedbi reformskog programa, uključujući i Sporazum za rast i zapošljavanje da bi EU uzela u razmatranje zahtjev za članstvo.

Kada Vijeće bude zatražilo mišljenje Komisije o zahtjevu za članstvo, također će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na provedbu presude u slučaju Sejdić-Finci.

Vijeće EU također je naglasilo presudnu važnost brzog formiranja vlasti i pozvalo političke čelnike BiH da učine sve kako bi se to i desilo.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.