Do novih rezultata ostaje na snazi zabrana prometa Pekabesko proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) saopćilo je danas da do dobijanja novih rezultata, Naredba o zabrani prometa namirnica proizvođača „Pekabesko“ Makedonija ostaje na snazi.

Iz tog resora entitetske vlade navode da su im dostavljeni rezultati ispitivanja uzoraka određenog broja proizvoda firme „Pekabesko“ Makedonija, od dvije službene laboratorije RS (JZU „Institut za javno zdravstvo“ RS i JU Veterinarski institut RS „Dr Vaso Butozan“).

-Dostavljeni rezultati su istovjetni po utvrđenim vrijednostima sadržaja fosfata u analiziranim proizvodima, ali ne i interpretaciji dobijenih vrijednosti – ističe se u saopćenju.

Polazeći od toga, Ministarstvo je, kako se dodaje, zahtijevalo od referentnih laboratorija usaglašavanje interpretacije rezultata i dodatno pojašnjenje Agencije za sigurnost hrane BiH koja je najodgovornija za tumačenje iz ove oblasti.

Ministarstvo je zatražilo od inspekcijskih organa, da se urade dodatne analize, koje bi obuhvatile kompletnu paletu proizvoda.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS su, 5. decembra, saopćili da je u određenim proizvodima Mesne industrije „Pekabesko“ iz Makedonije utvrđen sadržaj prehrambenih aditiva iznad dozvoljenih.

Radi se, navedeno je tada, o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao „zdravstveno neispravni“.

Istovremeno, iz kompanije „Leburić komerc“, uvoznika „Pekabesko“ proizvoda za BiH, su to negirali uz tvrdnju da su svi „Pekabesko“ proizvodi, poslati na analizu u Javnu ustanovu Veterinarski institut Republike Srpske „dr Vaso Butozan“, ispravni i zadovoljavaju sve najviše standarde kvaliteta i sigurnosti hrane.

Tvrde i da je odluka Ministarstva da zabrani promet svih „Pekabesko“ proizvoda bila preuranjena i štetna po kupce, proizvođača i uvoznika u RS.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*