Ekonomske reforme prioritet novih bh vlasti

Pitanje ekonomskih reformi bit će prioritet novih vlasti na nivou BiH, a i sam sadržaj nove evropske inicijative za BiH ukazuje na to, rekao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uoči poslovnog foruma „Njemačka – ključni trgovinski i poslovni partner za BiH“ danas u Banjoj Luci.

Ivanić je istakao da je nova bh. koalicija dogovorila da se uđe u razgovore o olakšanju plaćanja PDV-a, kao jednog od svojih glavnih zadataka.

– Najveći prioritet je smanjenje poreza i doprinosa, a da bi do toga došlo mora se smanjiti javni sektor, a za to je neophodan vrh odlučan da to radi, rekao je on.

Da postoje određene prepreke za investiranje u BiH, suglasio se i Christian Hellbach, ambasador SR Njemačke u BiH uz stav da su to duge, veoma često komplikovane procedure, da je zakon o radu je rigidan, a u pojedinačnim slučajevima preduzetnici se žale i na nedostatak pravne nesigurnosti.

-Unatoč svemu tome, imamo čitav niz njemačkih preduzeća koja su uložili u BiH i dobro zarađuju na osnovu toga, rekao je ambasador Hellbach.

Ukazao je i na prednosti BiH, u geografskom smislu te djelimično dobru i kvalifikovanu radnu snagu.

Trenutno je Njemačka najveći ključni ekonomski partner BiH, rekao je i Alexander Märdian, šef biroa Predstavništva njemačke privrede u BiH – AHK BiH.

Trgovinski obim razmjene BiH i Njemačke je oko milijardu i po eura, a neophodno je razmotriti mogućnosti kako bi se robna razmjena poboljšala, kazao je Märdian ističući da vide potencijale za razvoj, posebno u prerađivačkoj industriji, kao i za poboljšanje uslova poslovanja u BiH.

Poslovni forum „Njemačka – ključni trgovinski i poslovni partner za BiH“ organizirali su Ambasada SR Njemačke u BiH i AHK BiH – Predstavništvo njemačke privrede u BiH u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća „Eda“ iz Banje Luke i uz podršku njemačkog Društva za međunarodnu saradnju – GIZ.

Na forumu učestvuju i predstavnici Vlade RS-a, Vijeća stranih investitora u BiH, Privredne komore RS, akademske zajednice, veliki broj direktora preduzeća i banaka, načelnici općina i predstavnici drugih institucija od značaja za privredni razvoj.

Ključni nalazi nedavno završenih analiza „Ede“, urađenih kroz niz kontakata sa direktorima preduzeća, pokazuju da su saradnja sa njemačkim kompanijama i izvoz na veoma zahtjevno njemačko tržište, presudno uticali na dostignuti nivo konkurentnosti domaćih industrijskih preduzeća.

Skup, kako je istaknuto, predstavlja platformu za razmjenu iskustava domaćih privrednika sa predstavnicima relevantnih njemačkih institucija u BiH, kao i sa predstavnicima njemačkih kompanija i banaka koje posluju u BiH.

Na jednodnevnom forumu se razgovara i o izazovima s kojima se domaće kompanije suočavaju pri pronalaženju novih kupaca i osvajanju novih tržišta, s fokusom na izvoz u Njemačku.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*