U Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i Zenici jučer izmjerene visoke koncentracije prašine u zraku

Zrak u gradovima Federacije BiH jučer je bio onečišćen zagađujućim materijama. U Tuzli, Sarajevu, Zenici i Lukavcu su mjerene izuzetno visoke koncentracije prašine, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZBiH).

U Sarajevu su dnevene koncentracje prašine (PM10) prelazile 250 mikrograma (mjerna mjesta Ilidža i centar grada), što je pet puta više od dnevne granične vrijednosti za ocjenu kvaliteta zraka.

U Tuzli je dnevni prosjek iznosio (stanica Cerik) 139 mikrograma , a u Lukavcu 250 mikrograma, s tim da je u centru Tuzle na mjernim mjestima mjeren i jako visok stepen zagađenja sumpordioksidom – 300 mikrograma na stanici „Skver“ u centru grada (srednja dnevna granična vrijednost iznosi 125 mikrograma).

U Zenici su također prekoračene vrijednosti, kako prašine tako i sumpordioksida. Koncentracije sumpordiosida su bile slične tuzlanskim – 140 centar, 170 Tetovo, 300 mikrograma Tetovo , a koncentracije prašine nešto niže od sarajevskih – 160 na Bristu, 180 mikrograma u centru.

Kada su u pitanju ostali mjerni parametri nije dolazilo do prekoračenja graničnih vrijednosti.

Iako su ovo najviše koncentracije u ovoj sezoni, stepen zagađenja još uvijek nije toliki da bi se morala proglašavati stanja uzbune.

Ovome u prilog ide i meteorološka situacija, odnosno nestabilna atmosfera i očekivana kiša praćena vjetrom u toku današnjeg dana.

S obzirom da se vjetar očekuje s juga, tako će se i kotline navedenih gradova pročistiti, navodi se u saopćenju.

(Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.