Gojaznost može biti hendikep

Gojaznost može biti hendikep, presudio je u četvrtak Evropski sud pravde – u odluci koja bi mogla imati široke posljedice u 28-članoj EU na način na koji se poslodavci odnose prema prekomjerno gojaznim radnicima.

Presuda, koja je obavezujuća širom EU, ima tako ozbiljne posljedice po zakone o zapošljavanju da eksperti očekuju da će je države članice EU osporiti.

Sud je presudio u slučaju danskog radnika koji se bavio odgajanjem djece, Karstena Kaltofta, koji je težio 159 kilograma, da je nepravedno otpušten zbog debljine.

U presudi se navodi da gojaznost ometa “puno i efektivno učešće u profesionalnom životu” i da se stoga može smatrati hendikepom, prenosi AP.

Sudeći po Jacobu Sandu, Kaltoftovom advokatu, presuda znači da poslodavac ima “asktivnu obavezu” da brine o potrebama gojaznih radnika koio se smatraju hendikepiranim, jer je diskriminacija na osnovu hendikepa ilegalna po zakonima EU.

U nekim državama članicama EU, današnja presuda također bi mogla otežati poslodavcima da otpuste ili penzioniraju radnike koji pate od teške gojaznosti.

– To je dobra presuda u mom slučaju i sretan sam zbog nje – izjavio je Kaltoft, koji se sada bori za obeštećenje u protuvrijednosti njegovih 15 mjesečnih plata.

Kaltoft je radio u ustanovi za brigu nad djecom 15 godina u mjestu Billund u Danskoj prije nego što je otpušten u 2010. Gradske vlasti tada su tvrdile da je Kaltoftovo radno mjesto postalo nepotrebno zbog pada broja djece o kojoj je skrbio.

Evropski sud pravde saopćio je da je sada na danskim sudovima da odluče da li Kaltoftova gojaznost predstavlja hendikep.

Tam Fry, portparol britanskog Nacionalnog foruma za gojaznost, izjavio je kako je zabrinut da bi presuda mogla “izazvati podjele na radnim mjestima između gojaznih ljudi i ostalih radnika”.

Fry je kazao kako očekuje od država članica EU da ospore današnju presudu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*