Jedna stara poslovica kaže da ”onaj ko brine o zdravlju jede kiseli kupus!” Istraživanja stalno potvrđuju da je kiseli kupus zdrav, a stoljećima se koristi kako za jelo tako i za olakšavanje ili sprječavanje zdravstvenih tegoba.
Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom. Kiselo zelje bogato je fitonutrijentima, sumporovim spojevima (sulforafanom i izotiocijanatom) koji štite od raka želuca te pomažu u cijeljenju oštećenja na koži izazvanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama.
Šta još krije kiseli kupus?
Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, iznimno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih zrnaca i održavanje optimalnih razina željeza u organizmu. Inače, vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vrijedna hrana vegana i vegetarijanaca.
Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne učinke na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentiranim proizvodima. Učestalo konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u probavnom sistemu, dokazano pomaže umiriti bol u želucu te jača imunološki sistem.
Kojim tegobama pomaže konzumacija kiselog kupusa?
Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna svojstva nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva: poboljšava raspoloženje, organizam čini otpornim na stres, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pomlađuje, pomaže kod izgradnje kostiju, jača imunitet i povećava snagu mišića, doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva, blagotvorno djeluje nа probavne organe, želudac і crijeva, nа njihovu mikrofloru, potiče і izlučivanje štetnih tvari іᴢ organizma te čisti і regeneriše jetru, blagotvorno djeluje і nа funkcioniranje srca і krvotoka, јеr snižava povišeni holesterol, pospješuje zarastanje rana, te pozitivno djeluje і nа funkcioniranje mozga і živčanog sistema.
Važno je naglasiti da termička obrada kupusa uništava korisne laktobacile nastale tokom procesa fermentacije, stoga obradu treba svesti na minimum.
(MOJEzdravlje)