Ostaće samo pet valuta u cijelom svijetu

U svijetu trenutno postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao da spadne na pet ili šest u narednih 20 godina, ocijenio je brazilski ministar ekonomije Paulo Guedes na Svjetskom ekonomskom forumu.

Evropske države su prije 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, na primjer, Francuske da putuju u Njemačku bez potrebe za promjenom gotovine.

To bi moglo da se ponovi u drugim dijelovima svijeta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Guedes.

“Ako uzmete u obzir političku dimenziju i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet, šest valuta”, dodao je.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrijednost raste u vrijeme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne su zemlje odlučile da vežu svoju valutu upravo za američki dolar.

Međutim, u vrijeme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo naštetiti tim zemljama.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara.

U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga “kontinentalna valuta”, područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu.

(Telegraf Biznis)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*