FAO – Cijene hrane na svjetskim tržištima niže zbog epidemije koronavirusa

Svjetske cijene hrane pale su u februaru po prvi put u posljednja četiri mjeseca zbog naglog pada izvoznih cijena biljnih ulja, što je djelomično potaknuto zabrinutošću da će pandemija koronavirusa Covid-19 uzrokovati pad globalne potražnje.

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koji se koristi za praćenje promjena cijena osnovnih životnih namirnica i proizvoda na mjesečnom nivou, iznosio je u prosjeku 180,5 bodova u februaru, što je za jedan posto manje nego prethodnog mjeseca, ali ipak 8,1 posto više nego godinu ranije.

Indeks cijena biljnih ulja je pao za 0,3 posto od januara, pri čemu su međunarodne cijene palminog ulja pale još više zbog veće proizvodnje nego što se očekivalo u Maleziji, ali privremenog pada uvozne potražnje i zabrinutosti zbog širenja Covid-19, navodi se u saopćenju Organizacije za hranu i poljoprivredu.

Indeks cijena žitarica smanjio se u februaru za 0,9 posto. Cijene pšenice bile su niže, što odražava dobro opskrbljeno tržište, dok su cijene kukuruza smanjene nakon rasta kako je potražnja iz sektora stočne hrane zaostajala usred očekivanja slabljenja globalne ekonomije. Suprotno tome, međunarodne cijene riže porasle su, podstaknute snažnom potražnjom kupaca iz daleke i istočne Afrike.

Indeks cijena mesa smanjen je za 2,0 posto od januara, pod uticajem smanjenog uvoza iz Kine koji je uzrokovan kašnjenjima u pretovaru tereta u lukama. U Novom Zelandu, farmeri su zbog straha od suše počeli klanje životinja što je dovelo do pritiska na cijene ovčijeg mesa dok je na cijene mesa peradi utjecao manji uvoz iz Azije.

Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 4,6 posto, predvođen povećanim cijenama sira, dijelom povezanim sa smanjenom proizvodnjom mlijeka u Australiji. Suprotno tome, cijene mlijeka u prahu su se smanjile zbog uspoernosti u kupovini u Kini, koja je najveći uvoznik mlijeka u prahu na svijetu.

Indeks cijena šećera porastao je 4,5 posto uslijed smanjenja proizvodnje u Indiji i na Tajlandu, u kombinaciji sa snažnom svjetskom potražnjom za uvozom.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*