Vijeće građana BiH protiv ˝Bijelog hljeba˝

U datom vremenskom trenutku, teške socioekonomske situacije u Bosni i Hercegovini , kada se vrši smjena vlasti i prethodni delegati i dužnosnici napuštaju mandate, ni u kom slučaju ne bi smjeli nastaviti uživati neustavne i nemoralne odredbe pravnih akata, po kojima su sebi određivali nastavak materijalnog primanja tkzv.“bijelog hljeba“, smatraju iz Vijeća građana u BiH.

Svaki pojedinac koji sebi priskrbiti ovakve materijalne koristi bit će procesuirani za neodgovorno i protivustavno ponasanje, uprkos zahtjevima građana koji su u prethodnom periodu eksplicitno tražili da se ovakvi izdatci iz osiromašenog budžeta, zaustave isplačivati.

Odnos zagarantovane i najveće penzije ne smije biti veći od odnosa 1:3

Ostale troškove smanjinjiti ili potpuno ukinuti korištenja službenih vozila -korištenja u privatne svrhe, smanjenje visine toplog obroka, smanjenje potrošnje svih telefonskih usluga, stroga kontrola naplate dnevnica, primanja za odvojeni život od porodice, troškova reprezentacije i svih drugih naknada, predstavnicima vlasti.

Plaće svih službenika i dužnosnika svesti na omjer 1:3, najmanje prosjećne plaće i najveće.
Ukidanje isplate budžetskih sredstava za rad političkih partija, vjerskih zajednica, udruženja, komisija u radnom vremenu i svih drugih izdavanja koja ne služe esencijalnim državnim funkcijama.

Svakog predstavnika vlasti i drugih službenih lica ograničiti na svim nivoima, na maksimalno jedno radno mjesto, jednu komisiju , ukinuti ugovore o djelu u svim institucijama vlasti, naročito zbog zloupotrebe takvih ugovora.
Ukinuti naknade u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća.

Partijsko-stranačko upošljavanje trenutno zaustaviti u javnim preduzećima i institucijama vlasti.

Trenutno pristupiti izradi izmjene Izbornog zakona, Krivičnog zakona, pristupiti reviziji svih sumnjivih privatizacija, Izradi novog Zakona o stečajnom postupku, Zakona o službama upošljavanja u državnim , entitetskim i lokalnim institucijama, zakone o porezima i doprinosima, zakone o zdravstvenom osiguranju i zaštiti, zakone o subvencioniranju privrednih društava u smjeru stimulisanja otvaranja privatnih kompanija, naročito stimulisanje domaćih investitora.

Svakog građanina, koji je ostao bez posla, koji je u socijalnoj potrebi i invalida, obezbijediti sa minimum sredstava za preživljavanje, u visini minimalne –zagarantovane penzije(u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i Međunarodnim Paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima ) .

Vijeće građana u BiH daje i osnovne smjernice za rješenje izbornog zakona:

Osnovne smjernice izmjene Izbornog Zakona:

da se zakonom obavežu svi građani na izlazak na izbore
da ostvare pasivno pravo i pravo kandidovanja na izborima gdje je izborna jedinica stalno prebivalište kandidata

· da kandidat nema imovinu u inostranstvu
· nema dvojno državljanstvo
· u periodu od 1996. do 2014. godine nije obavljao niti jednu javnu funkciju (lustracija) i nije krivično kažnjavan i nema krivične prijave.
· da je za kandidata dostavljen pismeni predlog sa potpisima broja ljudi uz podršku za funkciju prema zakonu.
· jedno lice može biti kandidovano samo na jednu javnu funkciju istovremeno
· da svaka opština ima poslanika
· ne može biti u partijskim organima
· izabrana lica u organe i skupštine koja nisu ostvarila očekivane i obećane rezultate ne mogu se kandidovati za naredne izbore. S tim u vezi svim licima biranim na javne funkcije od 1996. do 2014. godine zabraniti kandidovanje na slijedećim izborima .
· ako neopravdano izostane u obavljanju funkcije
· da se predsjednik i potpredsjednik biraju žrijebom imajući u vidu da su sva izabrana lica za poslanike ravnopravna
· da svi poslanici moraju imati, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, uvjerenje o nekažnjavanju i položen ispit za poslanike. Taj ispit bi obuhvatao poznavanje Evropskih konvencija , ustava, sistemskih zakona i elemenata o državi i pravu, skupštinskog i demokratskog sistema kao i poznavanje protokolarnih pravila.
· da se vlada bira direktno na javnim izborima, kao i načelnici opština
· da prestankom rada vlade po bilo kom osnovu skupština do izbora nove vlade preuzima njenu funkciju
· da tužioce i sudije treba birati na javnim izborima i visoke policijske dužnosnike
· na javnim izborima treba birati i sudije ustavnog suda
· kandidati za sudije i tužioce mogu biti lica koja nisu bila članovi partija od1996. do 2014. godine i koja imaju formalne uslove
· predsjednika suda, javnog tužioca birati žrijebom
· članovi izbornih komisija ne mogu biti lica koja su od 1996. do 2014. bili članovi neke od političkih stranaka.
· revizorsku službu birati javno na izborima
· izvještaj revizorskih komisija raditi svakih 6 mjeseci
· stvoriti zakonsku mogućnost da revizor može da direktno pokreće krivičnu prijavu sudu

Protekli izbori su narodu nametnuli trenutne izabranike, zanemarujući krah političkog pluralizma, koji se desio buntom naroda u februaru o.g. , uprkos zahtjevu naroda da se prije izbora izmijeni Izborni zakon i prateći akti. Probijanjem zakonskih rokova za konstituisanje vlasti sa takvim nametnutim izabranicima, u startu ovog mandata ,vlast jasno pokazuje, svoj neodgovorn odnos prema narodu, i kako će ubuduće nastaviti provoditi iste tendencije u „zauzetim foteljama“, saopćeno je iz Vijeća građana u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*