Naoružane osobe zauzele teretni brod na putu za Rijeku, na brodu 600 putnika

Grčke vlasti šalju mornaričku fregatu i helikopter na područje u blizini otoka Krfa u odgovoru na poziv za pomoć poslan s teretnog broda koji prevozi na stotine imigranata. Grčka televizija je ranije javila da je SOS upućen zbog naoružanih osoba na brodu koji plovi pod zastavom Moldavije, javlja Associated Press.

Britanski Telegraph piše da su zapovjedništvo nad brodom preuzeli sami imigranti. Vjeruje se da na plovilu s imenom “Blue Sky M.” ima između 400 i 600 imigranata.

Grčka fregata Navarino je na putu i pokušava locirati teretnjak, prema izjavama grčkih vlasti poziv za pomoć je uputio jedan od putnika.

Web stranica koja prati pomorske linije (Marine Traffic) kao posljednju luku u kojoj je pristao “Blue Sky M.” navodi Korfez u Turskoj, a kao odredište Rijeku. Prema podacima na stranici teretnjak je oštro skrenuo s rute i uputio se prema Italiji.

Menelaos Tzafalias, atinski korespondent Telegrapha, objavio je u 16.29 sati kratki pregled onoga što je dosad poznato javnosti.

-Prije otprilike četiri sata, evropskoj službi za uzbune je upućen poziv za pomoć s broda Blue Sky. Osoba koje je uputila poziv tvrdila je kako je na brodu oko 700 imigranata, ali i nekoliko naoružanih osoba-.

Službeni grčki izvori potvrdili su kako se brod nalazi 3.5 nautičke milje zapadno od otoka Othonoi, što znači da se još uvijek nalazi u grčkim teritorijalnim vodama. Grčke vlasti još uvijek istražuju incident.

Grčki službenici rekli su kako je u “sličnom slučaju do kojega je nedavno došlo službi za hitne slučajeve upućen sličan poziv, ali kako se u konačnici ispostavilo da na brodu nema naoružanih ljudi, a i broj imigranata je precijenjen”, javlja Tzafalias za Telegraph.

Telegraph prenosi kako grčke vlasti okupljaju svoje specijalne jedinice. Još fali mnogo detalja o tome što se događa, nije jasno radi li se o agresivnom preuzimanju broda ili tek o otkazivanju brodskih motora.

Grčki mediji javljaju kako je helikopter tipa “S-70 Agean Hawk” u preletu ustanovio kako se brod doima praznim.

Berlinski televizijski kanal prenosi kako je brod imao problema s motorima te je zbog toga poslan poziv upomoć.

Roy Paul, operativni upravitelj u Centru za humanitarne odgovore na morsko piratstvo, za Channel 4 News rekao je kako nikada prije nije naišao na ovakav slučaj.

-Ovo je sasvim izniman slučaj. Obično se nosimo s problemima oko obale Somalije, ljudi traže otkupninu, ali ovu su evropske vode. Stvar je potpuno drugačija. Brinemo se zbog posade broda. Ako žele dovesti brod do talijanske obale, pretpostavljamo kako će u tom slučaju intervenirati italijanska mornarica. Možda su se na brodu nalazili ilegalni imigranti koji su ga zauzeli – rekao je Paul.

Dodao je kako nije vjerojatno da će se za brod tražiti otkupnina, prenosi Index.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*