Danas je Svjetski dan Roma

Danas je svjetski Dan Roma, najvažniji dan u istoriji ovog naroda. Obilježava se od Prvog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, kada su donesene istorijske odluke o romskoj zastavi i službenoj himni, te je službeno prihvaćen naziv Rom, što u prevodu znači čovjek.

Tim povodom čestitke sugrađankama i sugrađanima romske nacionalnosti, uputili su gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla Nataša Perić.

“Poštovane sugrađanke i sugrađani romske nacionalnosti, i sami ste svjedoci da Grad Tuzla već dugi niz godina poduzima konkretne aktivnosti na poboljšanju statusa, kvaliteta života i prava Roma i Romkinja. Vjerujemo da ćemo zajedničkim djelovanjem u vremenu koje slijedi postići još bolje rezultate, naročito u oblasti uključivanja Roma u zdravstveni i obrazovni sistem, čime će se steći uslovi i za lakše zapošljavanje i unapređenje kvaliteta života u romskim porodicama. Povodom ovog dana, u svoje ime i u ime građana Tuzle, upućujemo iskrene čestitke svim građankam i građanima Tuzle koji Svjetski dan Roma obilježavaju kao svoj praznik”, navodi se u čestitki.

Čestitkama se pridružuje i kolektiv RTV7.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*