I u Makarskoj drive-in testiranje na Covid-19

U Makarskoj je u utorak krenula drive-in dijagnostika koronavirusa za brže i sigurnije testiranje, a šator za uzimanje brisa je postavljen ispred ulaza za ginekologiju makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Šator je postavljen u suradnji makarskog Stožera za civilnu zaštitu i Gradskog društva Crvenog križa, a briseve građanima će uzimati liječnici centralne ambulante Mertojak iz Splita.

Sva trijaža, tj. razvrstavanja korisnika prema vrsti bolesti, i svi dogovori i dalje će ići preko centralne ambulante na Mertojaku koja će u suradnji s obiteljskim liječnicima raditi listu pacijenata, i koji će se, umjesto u Splitu, testirati u Makarskoj. U proceduri dolaska na testiranje za pacijente se ništa ne mijenja.

Naime, oni koji imaju sumnju da su zaraženi i dalje kontaktiraju svoje obiteljske liječnike koji u dogovoru s liječnicima COVID-19 ambulante na Mertojaku odlučuju o testiranju.

Međutim, važno je da im testiranje na ovaj novi, ‘drive in’ način’ postaje dostupnije, budući da su pacijenti s lakšim simptomima do sada za uzimanje brisa trebali u svom vlastitom aranžmanu ići u Split. Na ovaj način, ovisno o procjeni liječnika, pacijentima će bris biti uzet u Makarskoj, a nalazi biti poznati istu večer ili sutradan, navode iz makarskog Stožera CZ.

Ujedno, testiranja u Makarskoj omogućit će dostupnost testiranja većem broju građana koji gravitiraju makarskom području, prenosi hina.

Procedura ‘drive-in’ testiranja traje 20-ak sekundi, nema zadržavanja na mjestu testiranja, nakon čega slijedi pakiranje uzoraka i transport za Split.

Bitno je naglasiti da se ne radi o testiranju na koje građani mogu dolaziti samoinicijativno već kao i dosada nakon dogovora njihovih obiteljskih liječnika sa centralnom ambulantom na Mertojaku, ističu iz Stožera civilne zaštite Grada Makarske.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*