Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Pravoslavni vjernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Božić danas proslavljaju pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su Srpska pravoslavna crkva, ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora, kao i kanonski nepriznate crnogorska i makedonska crkva.

Božićno slavlje u crkvama počelo je na Badnji dan, 6. januara i traje naredna tri dana.

Poruke patrijarha srpskog Irineja
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej u božićnoj poslanici je naglasio da se moli da u ovoj godini bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, više ljubavi, a manje nesloge.

Dodaje se da je slavljenje Božića, “slavljenje Boga ljubavi i istinske čovječje ljubavi”, ali da se događa u “vremenu čovjekove upotrebe i zloupotrebe Božjeg davanja”.

“Ta zloupotreba neminovno izaziva poremećaj osnovnog poretka i pravila življenja, uzrok je zla i mnogih bolesti, ugrožava zdravlje kako čovjeka tako i prirode i dovodi do gubljenja smisla života”, piše u poslanici.

Kako se dodaje, “ljudsko biće je po prirodi stvoreno za ljubav”, a danas je sve na prodaju, naročito “svetinja ljubavi i smisla života”.

Dan poslije Božića je spomen Sabora Bogorodice. Potom je 9. januara Sveti arhiđakon Stefan, koji se obilježava i kao krsna slava pojedinih porodica.

Simboli Božića kod pravoslavnih vjernika su badnjak i česnica.
Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima.

Proslava Božića počinje na Badnji dan. Tada domaćin (u seoskim pravoslavnim sredinama) odlazi u šumu po hrastovo drvo – badnjak. Uveče se badnjak stavlja na ognjište jer hrastovo granje na vatri simbolizuje svjetlost i toplotu koja grije i zbližava ukućane.

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Na sam dan praznika trpeza je bogata i mrsna.

U domovima pravoslavnih vjernika za Božić se mijesi česnica, koja se lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata, koji simbolizuje dar novorođenom Kristu.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik, pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa “Hristos se rodi”, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi”.

Božić se slavi tri dana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*