Problemi sa migrantima u prihvatnom kampu “Lipa”

Prema naredbi Vijeća ministara, policija Unsko-sanskog kantona već treći tjedan izmješta migrante s bihaćkih ulica u novootvoreni prihvatni kamp “Lipa”. Problem je što je “Lipa” kamp otvorenog tipa, pa se svaki dan trećina migranata vrati u grad.

Većina od oko pet hiljada migranata, koji borave u Unsko-sanskom kantonu, je barem dva puta pokušala preći granicu. Upravo zato im ne odgovora ni novootvoreni kamp Lipa, jer je udaljen od granice četrdesetak kilometara.

Migranti se i dalje izmještaju iz napuštenih fabrika i sa bihaćkih ulica, tvrdi kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, te ističe da ih dnevno izmjeste oko 150, jer im se rade detaljni zdravstveni testovi, međutim, veliki broj njih iz kampa se vraća u Bihać.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno je oko 5.000 migranata, 3.000 je smješteno u kampovima dok ostali krov nad glavom pronalaze u privatnim smještajima, starim objektima i na ulici. Uzimajući u obzir migrantsku krizu i epidemiološku situaciju u ovom kantonu, pozitivno je da su svi migranti, koji su do sada testirani na koronavirus, negativni, a ukoliko se to promijeni, imat će tretman kao i svi ostali građani.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*