Stabilan i pozitivan trend kretanja oboljelih i općenito epidemije koronavirusa u FBiH

U protekla 24 sata u FBiH testirana su 382 uzorka, bez ijednog pozitivnog na koronavirus.

Ukupno dosad u većem bh. entitetu testirano je 23.309 uzoraka, a ova zarazna bolest potvrđena je kod 993 osobe. Od ukupnog broja inficiranih, žene čine 55, a muškarci 45 posto.

Ove podatke na današnjoj konferenciji za novinare iznio je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

HNK sa 261 i ZDK sa 238 prednjače po broju zaraženih od koronavirusa – posljednjih nekoliko dana Maglaj i Žepče bili su središta većeg broja oboljelih. Ostali kantoni manje-više ostali su na ranijim brojkama.

Hospitalizirano je 35 osoba oboljelih od koronavirusa, a samo jedna je na respiratoru. U FBiH dosad je izliječeno 637 osoba, a broj aktivnih se smanjuje i danas ih ima 321.

Jučer u FBiH nije evidentiran nijedan smrtni slučaj koji se može dovesti u vezu sa infekcijom koronavirusa.

– Možemo reći da je dosta stabilan i pozitivan trend kretanja oboljelih i općenito epidemije koronavirusa u FBiH nastavljen i sa današnjim danom. Želim se zahvaliti svima, prije svega našim sugrađanima, koji su u velikoj mjeri ispoštovali odluke koje su donosili krizni štabovi. Velika zahvala ide i našim kolegama zdravstvenim radnicima, ali ne smijemo zaboraviti ni sanitarne inspektore, ni pripadnike policije – kazao je Pehar.

Odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da su se upravo zahvaljujući prethodno iznesenim pozitivnim brojkama u pogledu epidemiološke situacije stekli uvjeti da se pojedine restriktivne mjere postepeno ublažavaju u FBiH kako bi se građani što kvalitetnije pripremili sa “suživot sa koronavirusom” u narednih nekoliko mjeseci.

– Sve te mjere ćemo razmatrati na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva s početkom u 13 sati. To su sve ove mjere koje smo već i ranije navodili, kao što su vrtići, rad stomatoloških ordinacija, javni prevoz, kafići… – kazao je Pehar.

I dalje se ne razmišlja, naveo je, o ukidanju mjera samoizolacije prilikom ulaska građana u BiH, a koji borave na području FBiH.

– Vjerovatno ćemo u trećoj – završnoj fazi negdje krajem maja razmatrati mogućnost ublažavanja i te mjere – dodaje Pehar.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da su tržni centri označeni kao najveći mogući epidemiološki rizik za širenje koronavirusa, još uvijek se ne razmišlja o njihovom puštanju u rad u punom kapacitetu.

– Pojedine djelatnosti u tržnim centrima već su dopuštene, poput prodavnica prehrambenih artikala, apoteka i nekih drugih – poručio je Pehar.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*