Pravoslavni vjernici širom svijeta proslavili Božić

Pravoslavni vjernici širom svijeta danas su proslavili Božić po Julijanskom kalendaru liturgijama i molitvama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Božić svim pravoslavnim hrišćanima i prisustvovao božićnoj liturgiji u lokalnoj crkvi, u selu Otradnoje, blizu Voronježa, na jugu Rusije, prenose agencije.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev prisustvovao je u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi liturgiji, koju je predvodio Patrijarh Moskve i sve Rusije Kiril.

Patrijarh Kiril je istakao u Božićnoj poruci da se Crkva u ove svete dane moli za mir u ukrajinskoj zemlji.

“U ove svete dane Božića sva Crkva i ja se molimo za mir u ukrajinskoj zemlji”, naglasio je patrijarh Kiril i pohvalio mirotvornu ulogu Ruske crkve bez obzira na to gdje borave njena djeca i na njihove političke poglede i sklonosti.

Pravoslavni hrišćani širom Bliskog istoka, takođe su proslavili Badnje veče i Božić, a kulminacija proslave bila je u vitlejemskoj Crkvi rođenja, podignutoj na mjestu gdje je po hrišćanskom vjerovanju rođen Isus.

Uprkos hladnom vremenu i snježnoj oluji, svi crkveni velikodostojnici, predvođeni najvišim predstavnicima sirijske, koptske i etiopske pravoslavne crkve u Svetoj zemlji i grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima okupili su se na molitvama povodom Badnje večeri.

Božićnu litgurgiju služio je grčki patrijarh Teofil III, u prisustvu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji je sunitski musliman.

Božić je proslavljen i u Egiptu, u zemljama Zaliva, Siriji, u kojoj bjesni građanski rat, a proslavili su ga i hrišćani u Turskoj.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.