CDC: Od alkohola svaki dan umre šest Amerikanaca

Više od 2.200 ljudi umre svake godine zbog zloupotrebe alkohola u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u izvještaju zdravstvenih vlasti objavljenom u utorak.

U 75 posto smrtnih slučajeva riječ je o odraslim osobama u dobi od 35 do 64 godine, među kojima su najbrojniji bijelci, ali ne hispanskog porijekla, dodaju autori studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Najveća je smrtnost zbog alkohola zabilježena među američkim Indijancima i urođeničkim narodima na Aljasci.

-Studija pokazuje da trovanje alkoholom sa smrtnim ishodom ne pogađa samo mlade – ističe glavni autor studije Robert Brewer.

-Ovo istraživanje također svjedoči o važnosti sveobuhvatnog pristupa problemu akutnog opijanja – koji je raširen u SAD-u.

-Više od 38 miliona odraslih Amerikanaca prakticira “binge drinking” u prosjeku četiri puta u mjesec dana, pri čemu svaki put zaredom popiju osam čaša alkoholnog pića – navodi CDC.

Opijanjem se smatra svako konzumiranje pet i više uzastopnih čaša alkohola za muškarce i četiri čaša za žene.

Smrt zbog alkohola nastupa kad se u kratkom vremenu popije velika količina alkoholnog pića, što uzrokuje blokadu centara u mozgu koji reguliraju disanje, rad srca i tjelesnu temperaturu, prenosi Index.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*