(Video) Šahisti Slobode i Sarajeva odigrali prijateljski susret

U subotu je u prelijepoj atmosferi šahovskog kluba Sarajevo, uz poštivanje mjera preporučenih od strane Kantonalne uprave civilne zaštite, održan je prijateljski meč ŠK Sarajevo i Tuzlanskog šahovskog kluba Sloboda. Igralo se na 8 tabli po tempu igre od 90 minuta uz 30 sekundi dodatka po svakom potezu. U ekipama su se od 16 igrača našle i 2 kadetkinje i 4 kadeta mlađa od 14 godina.

Meč su otvorili predsjednik ŠK Sarajevo Doc. dr Haris Gekić i predsjednik TŠK Sloboda iz Tuzle gosp. Adnan Karahmetović koji istakli veliki značaj ovoga meča za razvoj i popularizaciju bosanskohercegovačkog šaha te izuzetnu promociju i saradnju oba kluba i njihovih igrača.

Sudijski posao odlično su obavili Zlatko Miladinović, NA i Dario Kureš koji je rukovodio tehničkim poslovima prijenosa meča uživo. Selma Melez, PR Šahovskog saveza Kantona Sarajevo pobrinula se za fotografski dio posla.

Prijateljski šahovski meč između ŠK Sarajevo i TŠK Sloboda iz Tuzle ostat će zabilježen u šahovskim analima kao prvi koji je prenošen iz Bosne i Hercegovine uživo putem interneta uz streaming iz prostorija Kluba, te komentar i analizu majstora FIDE Andrije Obada i to na najvećem svjetskom šahovskom portalu za prijenos šaha uživo, chess24.com, kojeg mjesečno prati više od 6 miliona šahista širom svijeta. Ovaj meč pratili su između ostalih šahisti od Amerike, preko Njemačke, Kenije, Južnoafričke Republike, pa sve do dalekih Filipina.

Sjajan prijenos iz ŠK Sarajevo koji je trajao puna četiri sata, te streamingom, komentarom i analizom od strane majstora FIDE Andrije Obada koji su bili zaista odlični, predstavljaju prekretnicu u popularizaciji šahovskog sporta u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će u budućnosti ovakvih sportskih događaja biti sve više.

Na kraju meča više uspjeha imali su gosti u ovom meču koji su pobjedili sa 5-3, iako su iz obje ekipe istakli da je rezultat u drugom planu. Niti jedna partija nije završena remijem.

Pola ekipe Slobode činili su kadeti kluba. Pored naših prošlogodišnjih predstavnika na Evrospkom prvenstvu za mlade u Bratislavi, Ehlimane Babajić i Sanjina Čuluma dokazali su se i Amer Hrnčić i Enis Osmić. Enis je u zadnjoj partiji donio pobjedu TŠK Sloboda veoma preciznom realizacijom prednoti u toplovskoj završnici.

Tuzlanski šahovski klub Sloboda se zahvaljuje ŠK Sarajevo na pozivu i prilici da najmlađi članovi kluba stiču neophodno iskustvo.

O ovom susretu, posljednicama pandemije i ostalim aktuelnostima u tuzlanskom klubu, u našem Jutarnjem programu smo razgovarali sa predsjednikom Slobode Adnanom Karahmetovićem.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*