Pripadnici Oružanih snaga BiH ispraćeni u misiju u Afganistan

Ispraćaj pješadijske jedinice iz sastava 5. pješadijske brigade i pripadnika vojne policije Brigade taktičke podrške OS BiH u mirovnu misiju „Odlučna podrška“ u IR Afganistan realiziran je 16. juna iz kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

Ovo je dvanaesta rotacija pješadijske jedinice i šesta rotacija vojne policije OS BiH koja se upućuje u mirovnu misiju u IR Afganistan.

Jedinica će obavljati svoju misiju u sastavu Američkog kontingenta koalicionih snaga.

Tokom priprema za upućivanje u misiju svi pripadnici su prošli višemjesečni ciklus obuke za mirovne operacije pokazavši visok stepen obučenosti i uvježbanosti za izvršenje dodijeljene misije.

Prilikom ispraćaja, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Kenan Dautović je naglasio da izuzetno cijeni spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH što učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu.

Komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko je istakao da se tokom obuke uvjerio da su pripadnici OS BiH u potpunosti spremni da profesionalno izvrše predstojeće zadatke, dostojanstveno predstave, ne samo Oružane snage BiH, nego i državu Bosnu i Hercegovinu sa svim njenim vrijednostima.



(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*