Međunarodni sud i Holandija produžili Sporazum o pritvorskim objektima i uslugama

Sekretar Međunarodnog suda John Hocking i generalni direktor Agencije za kazneno-popravne ustanove Holandije Peter Hennephof su potpisali sporazum o produžetku važenja sporazuma o pritvorskim objektima i uslugama između Ujedinjenih nacija i Kraljevine Holandije.

Prema ovom sporazumu, Holandija će Međunarodnom sudu nastaviti da omogućava korišćenje pritvorskih objekata i pruža usluge potrebne za smeštaj svih osoba pritvorenih po nalogu Međunarodnog suda i haškog ogranka Mehanizma.

Ovaj sporazum stupa na snagu 1. januara, a ističe 31. decembra 2015. godine, s tim da se može dodatno produžiti do kraja 2017. godine. Sporazumom su obuhvaćena važna pitanja poput pružanja zdravstvene zaštite pritvorenicima Međunarodnog suda, vođenje i održavanje Pritvorske jedinice Međunarodnog suda i troškovi pritvora.

Ovaj sporazum je od presudne važnosti kako bi Međunarodni sud ispunio svoj mandat i obezbedio da uslovi u kojima su smešteni pritvorenici budu u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

Pritvorska jedinica Ujedinjenih nacija trenutno u svojoj nadležnosti ima 20 pritvorenika. Prema najnovijoj verziji rasporeda prvostepenih i drugostepenih postupaka, najmanje osam osoba će i dalje biti u pritvoru krajem 2017. godine, saopćeno je iz Međunarodnog suda.

(RTV7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*