U Njemačkoj održana tri velika koncerta u zatvorenom, istraživan rizik od zaraze

Naučnici u Njemačkoj održali su tri koncetra u jednom danu kako bi istražili rizike koje predstavljaju masovni događaji u zatvorenom za vrijeme pandemije koronavirusa. U eksperimentu je učestvovalo 1.500 zdravih volontera u dobi između 18 i 50 godina. Istraživanje je u Leipzigu sproveo Univerzitet Halle, a voditelji su objasnili kako su vrlo zadovoljni načinom na koji se eksperiment odvijao, piše BBC.

Pjevač i kantautor Tim Bendzko pristao je nastupiti na sve tri uzastopne svirke.

Prvi nastup imao je cilj simulirati događaj prije pandemije bez ikakvih mjera sigurnosti, drugi je uključivao veću higijenu i neki oblik društvenog distanciranja, dok je na treću svirku mogla ući samo polovina ljudi sa prve dvije svirke, a svaka osoba je stajala na 1,5 metara udaljenosti jedna od druge.

Svi učesnici testirani su na COVID-19 prije učešća u istraživanju, te su im dodijeljene maske i uređaji za praćenje za mjerenje udaljenosti. Navodno su korištena i flourescentna dezinfekciona sredstva za praćenje koje je površine publika najviše doticala.

“Bilo je sjajno. Isprva sam mislio da će biti sterilno i čudno zbog maski, ali je sve ispalo iznenađujuće dobro. Nadam se da će rezultati ovog istraživanja biti dovoljno dobri i da će nam omogućiti da se što prije vratimo nastupima pred publikom”, rekao je Bendzko.

U ovo istraživanje je uloženo 990.000 eura, a organizatori su objasnili kako je vrlo važno obratiti pažnju na ovakve stvari jer je pandemija koronavirusa potpuno paralizovala industriju kulture.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*