Planeta Zemlja je izgubila 28 triliona tona leda u posljednjih 26 godina

Ukupno 28 triliona tona leda nestalo je sa površine planete Zemlje od 1994. godine, piše The Guardian. Do ovih podataka su došli britanski naučnici koji su pomoću satelita istraživali površinu Zemlje. Naučnici sa Univerziteta u Leedsu, Edinburghu i Londonu opisali su nivo gubitka leda riječju “zapanjujuće”.

“Ako se glečeri i ledene ploče nastave topiti ovom brzinom, svaki centimetar porasta nivoa mora značit će da će oko milion ljudi biti raseljeno iz njihovih domova”, objasnio je profesor Andy Shepherd sa Univerziteta Leeds.

Naučnici dodaju kako otapanje leda u tim količinama ozbiljno smanjuje sposobnost planete da reflektuje sunčevu radijaciju nazad u svemir. Bijeli led nestaje, a tamno more ili tlo izloženo ispod njega upijaju sve više topline, povećavajući tako zagrijavanje planete.

Osim toga, hladna slatka voda koja se izlijeva iz topljenja ledenjaka i ledenih ploča uzrokuje velike poremećaje biološkom zdravlju arktičkih i antarktičkih voda, dok gubitak glečera u planinskim predjelima prijeti brisanjem izvora slatke vode o kojima ovise lokalne zajednice.

“U prošlosti su istraživači proučavali samo pojedina područja, poput Antarktika ili Greenlanda, posmatrajući gdje se i koliko led topi. Ovo je prvi put da je neko proučio cijelu površinu zemlje. Ono što smo pronašli nas je ostavilo bez teksta”, rekao je Sheperd.

Istraživanje je obuhvatilo godine od 1994. do 2017., a zaključak je da su sve regije pretrpjele razorna smanjenja ledenog pokrivača u posljednje tri decenije, a ti se gubici nastavljaju. Kako navode u rezultatima istržaivanja, prosječna temperatura planetarne površine porasla je za 0,85 stepeni Celzijusa od 1880. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*