Počela vježba “Brzi odgovor”, učestvuju Oružane snage BiH i vojnici EUFOR-a iz brojnih zemalja

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe “Brzi odgovor 2020” održana je danas. Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan Bosne i Hercegovine, a koje zemlje učesnice drže u na visokom nivou pripravnosti, saopćeno je iz EUFOR-a. U prisustvu državnih ministara, međunarodnih ambasada i predstavnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, izvršeno je postrojavanje potpuno integriranih vojnika iz više zemalja.

U svom obraćanju na ceremoniji početka vježbe, zapovjednik EUFOR-a, general bojnik Reinhard Trischak je izjavio:

“Priprema je izvršena u uskoj suradnji sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, agencijama za provedbu zakona i nadležnim ministarstvima, a vježbu, bez ovakve saradnje, ne bi bilo moguće provesti.”

Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije, Velike Britanije i KFOR-a kako bi se pridružile i integrirale sa svojim kolegama iz Multinacionalne bojne EUFOR-a prije raspoređivanja na lokacije širom Bosne i Hercegovine za izvođenje vježbe.

Kako je navedeno, svaki od vojnika koji je ušao u zemlju je ispoštovao striktna pravila karantina, kao i pravila za testiranje na prisustvo koronavirusa sukladno međunarodnim pravilima, kao i pravilima izdatim od strane Bosne i Hercegovine i EUFOR-a.

Direktor vježbe brigadni general Ernő Baráth je poručio:

“Ove sedmice smo potpisali sporazum koji EUFOR-u daje novi zamah napredovanju sa našim partnerima. Saradnja i veza sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine će se nastaviti.”

Uvježbavanje vojnika će biti obavljeno nizom nenajavljenih scenarija tokom trajanja vježbe, kako bi se provjerila njihova reakcija, a i kako bi se osigurala uspješna provedba programa intenzivne saradnje u bazi Butmir.

EUFOR-ovu operaciju “Althea” trenutno čine snage 20 zemalja sa mandatom da daju podršku Bosni i Hercegovini te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Početku vježbe prisustvovao je i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Ukazali su da pripadnici Oružanih snaga na vježbi učestvuju s jednim pješačkim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju. Ministarstvo je na raspolaganje EUFOR-u dali i vlastite infrastrukturne kapacitete na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

“Uvjereni smo da će, kroz vježbu koja je pred nama, EUFOR potvrditi spremnost za obavljanje misije u dodjeljenom mandatu, a Oružane snage još jednom potvrditi našu spremnost za izvršenje svih obveza koje se stavljaju pred njih, uključujući i one u međunarodnom okruženju”, rekao je ministar Podžić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*