Brammertz i Tadić razgovarali o unapređenju rada na predmetima ratnih zločina

Glavni tužitelji Tužiteljstva pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS) i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Serge Brammertz i Gordana Tadić, putem video-konferencije između Sarajeva i Den Haaga, …

… razgovarali su o unaprijeđenju rada na predmetima ratnih zločina, kao i nastavku i razvoju dalje uspješne suradnje i potpore koju Tužiteljstvo pri MRMKS pruža Tužiteljstvu BiH.

Tadić je, zajedno sa dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine, informirala glavnog tužitelja Brammertza o aktivnostima u radu na predmetima ratnih zločina, značaju doprinosa Tužiteljstva pri MRMKS u ovom procesu, regionalnoj suradnji, naročito u predmetima Kategorije ‘2’ proslijeđenih iz MKSJ, te ostalim bitnim pitanjima iz djelokruga suradnje dvaju institucija.

Brammertz i Tadić zajednički su istakli važnost usvajanja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja će pomoći ubrzanju dinamike procesuiranja predmeta u narednom periodu, na svim pravosudnim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Razgovarali su o Izvještaju sutkinje Joanne Korner i datim preporukama o unaprijeđenju procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini na državnom nivou.

Tadić je istakla da će unatoč poteškoćama koje je prouzročila pandemija Covid 19, koja je usporila i otežala rad na predmetima ratnih zločina, kao i ekshumacijama, tužitelji i osoblje Posebnog odjela za ratne zločine nastaviti  intenzivne aktivnosti i poduzeti dodatne napore, kako bi do kraja godine bili postignuti što bolji rezultati u ovoj oblasti.

Glavni tužitelji su iskazali spremnost za nastavak suradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba u narednom periodu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*