(Video) U ˝Jutru u 7˝ o tradicionalnom ˝Sajmu žena sa sela˝ koji se danas održava u Tuzli

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žene na selu Vive Žene, uz podršku Udruženja i grupa iz sjevroistočne BIH -Podrinje, organizovali su Sajam proizvoda žena sa sela, na Trgu Slobode Tuzla, od 08:00 – 14:00, gdje članice Udruženja i grupa predstavljaju svoju kućnu i domaću radinost, a također prezentuju i svoje aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.

Prvi Međunarodni dan žena sa sela obilježen je 15. oktobra 2008. godine. Generalne skupštine UN-a u svojoj rezoluciji 62/136 od 18. decembra 2007. godine, priznaje „presudnu ulogu i doprinos žena sa sela, uključujući i domorodačke žene, u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, poboljšanje sigurnosti hrane i suzbijanje ruralnog siromaštva“ i od tada se 15. oktobar obilježava kao dan žena na selu u cijelom svijetu.
Bosna i Hercegovina se obavezala na provođenje međunarodnih dokumenata koji se bave pitanjima žena na selu, među kojima su Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena u članu 14. i Pekinška deklaracija i Platforma za akciju.Uloga žena u ruralnim sredinama je od posebne važnosti u proizvodnji hrane, što pokazuje i obilježavanje Svjetskog dana hrane 16.oktobra, kao i obilježavanje Dana borbe protiv siromaštva 17.oktobra.

Na selu žene rade iste poslove kao i muškarci i dodatno brinu o domaćinstvu i porodici. Kakve su im penzije i imaju li ih uopće, jesu li zdravstveno osigurane, jesu li žrtve nasilja u u porodici, imaju li pristup obrazovanju i kreditima, kakav je njihov pravni i ekonomski status, pitanja su o kojima se malo i rijetko govori u javnosti.

O osnaživanju žena sa sela kao i današnjem Sajmu razgovarali smo u Jutru u 7 sa Mimom Dahić, predstavnicom UG Vive žene Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.