U Crnoj Gori više od 50 posto srednjoškolaca pije alkohol

Istraživanje crnogorskog Instituta za javno zdravlje pokazalo je da preko 50 posto srednjoškolaca pije alkohol, dok je sedam posto učenika do 16 godine potvrdilo da je konzumiralo neku od droga.

Skoro 60 posto djece je potvrdilo da su u dobi do 13 godina ili ranije popili neko alkoholno piće, dok se 10 posto prvi put napilo u ovom uzrastu, prenosi Tanjug.

Direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljaljević ocijenila je za podgorički “Dan” da je ovisnost o alkoholu i drogama prisutna u mlađoj populaciji i da se sve više spušta granica životne dobi kada mladi počinju eksperimentirati s psihoaktivnim tvarima.

Ljaljević kaže da uznemirava podatak da veliki postotak djece, između 18 i 25 posto, navodi da ne znaju da li postoji rizik od uporabe droga, kao i da su djeci školskog uzrasta dostupne psihoaktivne tvari.

“Dječaci u odnosu na djevojčice prednjače u konzumiranju kanabisa. Iako su djevojčice sklonije uporabi sedativa, zlouporaba ovih lijekova u kombinaciji s alkoholom, skoro je jednako zastupljena kod oba spola”, rekla je ona.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*