Stotine pasa obučenih u BiH traže mine kod nas i u 11 zemalja svijeta

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH i svijetu djeluje već 17 godina, a do sada je obučio stotine pasa i isporučio ih u 11 zemalja svijeta. Prvo se obučavaju psi, a u zadnjoj fazi obuke se pridružuje vodič s kojim pas prolazi završnu fazu obuke i tako postaju tim koji bi trebao do kraja radnog vijeka zajedno raditi i vjerovati jedan drugom.

“Za nas i naše trenere to je važan posao i svi korisnici naših pasa bilo gdje u svijetu svjesni su značaja ovog neprocjenjivog deminerskog ‘alata’, te brinu o psima, o njihovoj pravilnoj upotrebi, poštovanju propisanih međunarodnih i lokalnih standarda, tretmanu i njezi jer psi su živa bića koja zaslužuju svu našu brigu i pažnju. Nerijetko vodiči nakon 7-8 godina aktivnog rada, usvoje pse i brinu se o njemi do kraja njihovog života. I trenerima našeg centra nije uvijek lako predati psa organizaciji i vodiču, jer s njim su prošli višemjesečnu obuku i logično, povezali su se”, objašnjava Marija Trlin iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina. Naglašava da je uloga psa u protivminskom djelovanju neprocjenjiva. Psi pronalaze mine koristeću čulo mirisa, a zajedno sa vodičem dnevno pretraže teren od skoro 1.000 m2. Pouzdani su i skoro svakih šest mjeseci prolaze rigorozna testiranja, nakon kojih od Centra za obuku dobijaju ovlaštenje koje im omogućuje rad u minskom polju.

“Kod nas su psi uvijek imali posebno mjesto i s velikom pažnjom pristupamo obuci, od prvog dana kada mladi pas počne sa obukom, socijalizacijom, pa sve do naprednih i završnih faza obuke. Psa učimo prvo da traži gumenu igračku, lopticu ili kong, čiji miris ‘spajamo’, odnosno, uz taj poznati miris uvodimo miris eksploziva i pas nadalje traži miris eskploziva, očekujući da će na kraju od vodiča dobiti lopticu.

Njima je ta loptica svojevrsna nagrada za dobro obavljen posao. Psi rade mirno, staloženo, pravolinijski i pretražuju svaki centimetar boksa veličine 10×10 metara, dok njihov vodič sa sigurne površine psu sve vrijeme daje pohvale i komande, korigira rad komandama koje su kombinacija holandskog, njemačkog i engleskog, a zapravo su ustaljene i koriste se širom svijeta. Kada detektuje miris eksplozivne naprave, pas mirno sjeda i čeka komandu od vodiča.

Nema tu mjesta bilo kakvom grebanju, kopanju, udaranju njuškom od zemlju, sve su to reakcije koje u minskom polju nisu dopuštene i koje se uče”, objašnjava Trlin.

Pse koriste u svim projektima u kojima se preporučuje njihova upotreba, a isto rade i partneri kojima su obučili timove pasa, kao što su entitetske civilne zaštite, vladine ili nevladine organizacije koje se bave deminiranjem.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*