U misterioznoj grobnici u Amfipolisu pronađeno pet skeleta

U impozantnoj grobnici koja je 2012. otkrivena u Amfipolisu, na sjeveru Grčke, arheolozi su iskopali nekoliko skeleta.

“Otkriveno je najmanje pet skeleta – jedne žene stare oko 60 godina, dvojice mladih muškaraca i jedne bebe”, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva kulture, dodajući da su četiri kostura bila pokopana, a jedan spaljen.

Analize oko 550 kostiju otkrivenih u ovoj grobnici koja datira iz vremena Aleksandra Velikog (356-323 p.n.e.) nisu pomogle istraživačima da odgonetnu identitet osoba koje su tu sahranjene.

Pronađena je svega jedna lobanja u “dosta dobrom stanju” koja je pripadala šezdesetogodišnjoj ženi, visokoj 1,57 metara.

Kosturi dvojice muškaraca, starosti od 35 do 45 godina, visokih 1,68 i 1,63 ili 1,62 metra, takođe su rekonstruisani. Na jednom od njih su vidljivi tragovi povreda izazvanih oštricom.

Preostala dva skeleta pripadaju novorođenčetu i najverovatnije odrasloj osobi, čije su kosti po svemu sudeći bile spaljene.

Preduzete su i druge analize kako bi se utvrdilo čime su se ovi Aleksandrovi savremenici hranili i da li su od nečega bolovali.

Testovi DNK na tri kostura – ostala dva su nedovoljno kompletna za ovakvu analizu, trebalo bi da pokažu da li su osobe sahranjene u grobnici bile u srodstvu.

“Raspored pronađenih kostiji ukazuje da su bile premeštane”, ističe se u saopštenju ministarstva, potvrdjujući hipotezu da je grobnica bila oskrnavljena.

Grobnica u Amfipolisu, koja se nalazi na oko 100 kilometara od Soluna, okružena je mermernim zidom prečnika 500 metra i visokim 30 metara.

Ovo nalazište je bilo poznato arheolozima još od 1960. godine, ali je sama grobnica počela da se iskopava tek 2012. U međuvremenu su istraživači doprli gotovo do samog njenog središta koje čuvaju dvije impozantne skupture svinge i više od dva metra visoke karijatide.

Arheolozi i dalje špekulišu oko toga ko je tamo sahranjen. Grobnica bi mogla da bude počivalište Aleksandrove žene Roksane, njegove majke Olimpije ili nekog od njegovih generala.

Istoričari, međutim, tvrde da je malo vjerovatno da je tamo sahranjen Aleksandar Veliki.

(B92)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*