Šef WHO-a: Sama vakcina neće zaustaviti pandemiju koronavirusa

Otkako su kompanije Pfizer i BioNTech prošle sedmice objavili rane rezultate za svoju vakcinu protiv koronavirusa, mnogi slave u nadi da bi se pandemija, koja je odnijela preko milion života širom svijeta, konačno mogla privesti kraju. Slavlje bi, međutim, moglo ipak biti preuuranjeno jer, kako tvrdi šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, vakcina sama po sebi neće zaustaviti pandemiju.

U današnjem videosnimku koji su objavili američki mediji, šef WHO-a rekao je da, iako je vakcina neophodna za stavljanje pandemije pod kontrolu, koristi se kao dodatak drugim alatima za borbu protiv pandemije, a ne kao njihova zamjena.

“S početnom ograničenom opskrbom vakcinama, zdravstveni radnici, stariji ljudi i druge rizične populacije će biti prioritet. Iako bi ovo, nadam se, trebalo ublažiti pritisak na zdravstvene sisteme i smanjiti broj smrtnih slučajeva, virus će i dalje imati puno prostora za kretanje”, upozorio je Tedros.

Čak i s vakcinom, Tedros je rekao da će biti važno nastaviti postojeće mjere borbe protiv bolesti poput tograničavanja kontakata, testiranja, nadzora i izolacije, kao i poticanje zajednica i pojedinaca na oprez.

“Pred nama je još uvijek dugačak put za prijeći”, rekao je Tedros.

Tedros je jasno istakao prijetnju koju bogate nacije predstavljaju svima kada koriste svoj uticaj i novac za gomilanje zaliha vakcina, ističući da će “vakcinski nacionalizam” produžiti pandemiju, a ne je skratiti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*