Dolly Parton donirala milion dolara za istraživanje vakcine protiv koronavirusa

Slavna pjevačica Dolly Parton donirala je milion dolara za istraživanje vakcine protiv koronavirusa.

U aprilu je Parton objavila da donira novac Univerzitetskom medicinskom centru Vanderbilt u Nashvilleu. To je bilo jedno od mjesta u kojima se istraživala vakcina američke farmaceutske kompanije Moderna, koja je gotovo 95 posto efikasna, prema ranim podacima.

Portparol Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt John Howser rekao je da je njen poklon velikodušan i da je pomogao nekoliko obećavajućih istraživačkih inicijativa.

Dio novca pjevačice otišao je za finansiranje ranog stadija vakcine kompanije Moderna.

“Njena donacija također podržava studiju rekonvalescentne plazme i istraživanje koje uključuje terapije antitijelima”, rekao je Howser.

Rekonvalescentna plazma koristi se za liječenje ljudi koji se bore s infekcijom COVID-19.

“Moj dugogodišnji prijatelj doktor Naji Abumrad, koji je bio uključen u dugogodišnje Vanderbiltovo istraživanje, obavijestio me je da su na pragu uzbudljivih dostignuća u istraživanju lijeka za koronavirus. Dajem donaciju od milion dolara potaknula ljude koji imaju novaca, da i oni doniraju”, napisal je Parton na svom Instagram profilu.

Naji Abumrad koji radi u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nashvilleu, postao je prijatelj s Dolly Parton 2014. nakon što je pjevačica doživjela saobraćajnu nesreću i bila liječena u Vanderbiltovoj bolnici.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*