FIFA uvela revolucionarna pravila koja će zaštiti trudne nogometašice

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) uvela je nova pravila koja garantuju porodiljsko odsustvo i radna prava za nogometašice. Pravila su predložena još prošlog mjeseca, a Vijeće FIFA-e odobrilo ih je jučer.

Trudne nogometašice sada će dobiti porodiljsko odsustvo u trajanju od 14 sedmica, a njihovi klubovi moraju im isplatiti najmanje dvije trećine plate.

Klubovi će biti obavezni reintegrisati nogometašicu kada se vrati i pružiti odgovarajuću medicinsku podršku, iako mogu registrovati novu igračicu kako bi pokrili period od 14 sedmica.

Pored toga, klubovi neće moći raskinuti ugovor s nogometašicom na osnovu njene trudnoće. Nepridržavanjem ovog pravila rezultirat će nalogom da se plati odšteta, kao i sportske sankcije te potencijalnu novčanu kaznu klubu.

“Ako ozbiljno razmišljamo o poticanju ženskog nogometa, moramo sagledati sve aspekte. Nogometašice trebaju imati stabilnost u karijeri i ako koriste porodiljsko odustvo, ne bi trebale brinuti kada će biti spremne za povratak utakmicama”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon što su pravila koja će se provoditi širom svijeta dobila zeleno svjetlo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*