Sve teža situacija na istoku Ukrajine, proruske snage krenule u masovnu ofanzivu

Na istoku Ukrajine započela je nova masovna ofanziva proruskih snaga, saopćili su danas ukrajinski zvaničnici i predstavnici proruskih snaga.

”Ruske terorističke grupe su suštinski prekršile sve ranije sporazume o prekidu vatre…i danas krenule u aktivne ofanzivne operacije” – rekao je šef ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost i odbranu Aleksandar Turčinov na sjednici vlade, prenijela je agencija AFP.

”Riječ je o aktivnim jedinicima ruskih oružanih snaga” – istakao je Turčinov.

Lider proruskih snaga u Donjecku Aleksandar Zaharčenko rekao je danas da se on neće više zalagati za nove mirovne razgovore s Kijevom i upozorio je da su njegove snage započele ofanzivu s ciljem širenja njihovih teritorija, navela je francuska agencija.

”Naša strana neće više insistirati ni na kakvim mirovnim razgovorima. Napredovachemo do krajnje granice donjecke pokrajine”, dodao je on.

Sukobi na istoku intenzivirani su u januaru, prenosi Tanjug.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za neuspjeh primjene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se okončao konflikt na istoku Ukrajine, u kome je, prema procjenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, poginulo 4.700 ljudi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*