Nigerija: Nakon oružanog napada na školu nestalo skoro 400 učenika

Nakon oružanog napada na jednu školu u Nigeriji skoro 400 učenika je nestalo. Ovo je najozbiljniji napad od 2014. godine kada su pripadnici Boko Harama u ovoj državi oteli 276 djevojčica. Napad se desio u petak, 11. decembra u Kankari smještenoj na sjeveroistoku zemlje, a u njemu je učestvovalo nekoliko većih grupa razbojnika koje su bile naoružane kalašnjikovima, saopćili su iz policije.

Policija je uzvratila paljbu, a onda je veliki broj učenika počeo da trči tražeći sigurno mjesto, naveli su iz policije. Tvrde da trenutno nastoje utvrditi tačan broj nestalih i/ili otetih učenika.

Prema svjedočenju pojedinih stanovnika Kankare, napadači su odveli pojedine učenike. Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari je izjavio da je vojska locirala otmičare u šumi i da ih je napala uz zračnu podršku.

U ovom dijelu Nigerije nasilje je sveprisutno, a vlast za to krivi razbojnike koji nakon otmica traže otkupninu. Na sjeveroistoku Nigerije napadi militanata su vrlo česti.

Ovo je najozbiljniji napad u ovoj državi od aprila 2014. godine kada su pripadnici Boko Harama oteli 276 djevojčica iz školskog doma u Chiboku. Još uvijek se 100 djevojčica vodi kao nestale, prenosi Sky News.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*