MMF završio posjetu BiH: Dogovor o novom aranžmanu još nije postignut

Tim stručnjaka MMF-a pod vodstvom gospodina Martina Petrija obavio je virtuelnu posjetu Bosni i Hercegovini od 19. oktobra/listopada do 18. decembra/prosinca 2020. godine. Tim je zaključio razgovore u sklopu konsultacija prema članu IV Statuta MMF-a za 2020. godinu. Dogovor sa vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu (Extended Fund Facility – EFF) još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa u vezi reformi koje bi trebale biti dio programa.

Po okončanju misije, Petri je dao sljedeću izjavu, koju prenosimo u cjelosti:

“Ekonomija BiH trpi značajne posljedice zbog pandemije COVID-19. Nakon povećanja obima aktivnosti ljetos, kada je izgledalo da je širenje virusa pod kontrolom, novi val infekcija u BiH i širom Evrope doveo je do nove neizvjesnosti i prisilio vlasti da ponovo uvedu mjere da bi zaustavile širenje zaraze. Po našim procjenama, ekonomija će se smanjiti za 5½ posto ove godine, što predstavlja odraz utjecaja pandemije na turizam, ugostiteljstvo, transport i proizvodnju, između ostalog. Za 2021. godinu predviđamo oporavak ekonomskih aktivnosti za 4 posto ukoliko vlasti budu u stanju održati makroekonomsku stabilnost i ograničiti zdravstvene rizike, i uz pretpostavku da će vakcina biti široko dostupna u drugoj polovini godine.

Vlasti su reagirale brzo i efikasno da bi zaustavile širenje zaraze i uvele su mjere podrške zdravstvenom sistemu. U prethodnim godinama se akumulirao određeni fiskalni prostor, što je pomoglo u ovim naporima i omogućilo vlastima da daju podršku građanima i firmama tokom krize. U finansijskom sektoru, moratorij na otplatu kredita je pružio olakšanje dužnicima. Aranžman valutnog odbora i dalje pruža podršku stabilnosti finansijskog sistema. MMF je dao podršku ovim politikama u vidu Instrumenta za brzo finansiranje (Rapid Financing Instrument – RFI) u iznosu od 333 miliona eura, koji su doznačeni u aprilu/travnju 2020. godine.

Misija MMF-a je razgovarala sa vlastima o mogućnostima pružanja dodatne podrške putem novog programa, koji bi BiH pomogao da se bolje izbori sa krizom izazvanom COVID-19. U tom kontekstu, MMF bi mogao obezbijediti finansiranje za dodatnu potrošnju za podršku zdravstvenom sistemu, firmama i domaćinstvima, i za podršku najugroženijima. Programom je
predviđena dodatna potrošnja na zdravstvenu zaštitu, subvencioniranje plata i pomoć nezaposlenima, kao i podrška fondovima za kreditne garancije da bi se proširilo kreditiranje banaka prema firmama koje imaju problema sa nedostatkom sredstava.

Misija MMF-a podržava planove vlasti u vezi budžeta za narednu godinu, koji će pomoći oporavku ekonomije. Diskusije su se također vodile o reformama koje će postaviti temelje za brži i inkluzivniji rast, a misija je postigla razumijevanje u važnim oblastima strukturalnih reformi, uključujući reforme u sektoru javnih preduzeća, upravljanja javnim finansijama, nadzora potrošnje za potrebe suzbijanje pandemije te javnih nabavki.

U dvije oblasti, razgovori još uvijek nisu finalizirani. Prvo, za potrebe unapređenja jedinstvenog ekonomskog prostora, potrebne su reforme u pogledu digitalizacije, stvaranja jedinstvenog energetskog tržišta i promoviranja kreditne ekspanzije uključujući i putem bolje naplate potraživanja. Drugo, da bi se ojačao okvir za finansijsku stabilnost, potrebno je uspostavljanje fonda za restrukturiranje banaka i jačanje saradnje između entitetskog i državnog nivoa u pogledu predviđanja i upravljanja potencijalnim finansijskim krizama.

Ove reforme bi donijele značajne ekonomske koristi stanovništvu BiH i istovremeno ojačale otpornost ekonomije na potencijalne krize.

Misija se zahvaljuje vlastima na produktivnom angažmanu. Diskusije bi se trebale nastaviti u bliskoj budućnosti da bi se postigao dogovor o programu podrške bosanskohercegovačkoj ekonomiji.”

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*