Ministarstvo civilnih poslova BiH: Vakcina glavni alat u borbi protiv COVID-19

Evropska komisija jučer je usvojila paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19, koje su nabavile države članice EU.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je da je tokom čitave pandemije EU pokazala da Zapadni Balkan tretira kao privilegovane partnere, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu. Paket će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

“Ministarstvo nema zvanične informacije u vezi sa odlukom Europske komisije, ali pozdravlja svaku odluku koja može doprinijeti uspješnijoj borbi protiv coronavirusa. Ministarstvo civilnih poslova BiH je, slijedeći instrukcije nadležnih zdravstvenih institucija, a sukladno pozivu delegacije Europske unije u BiH iskazalo potrebe Bosne i Hercegovine za nabavom cjepiva protiv COVID-19 zaraznog oboljenja kroz EU mehanizam nabave”, naveli su za N1 iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U okviru EU mehanizma nabave, Bosna i Hercegovina je naručila 892.000 doza, dodaju.

“Kada je riječ o direktnim sporazumima s proizvođačima, Ministarstvo civilnih poslova i nadležne zdravstvene institucije oba entita i Brčko distrikta pažljivo prate dešavanja na globalnoj, posebno Europskoj i regionalnoj razini, a na temu sklapanja direktnih sporazuma sa proizvođačima. Svjesni smo da i direktan način nabavke kao i nabavke preko pomenutih mehanizama imaju svoje pozitivne i manje pozitivne strane. Prednost direktne nabavke je brzina isporuke dok je prednost nabavke preko mehanizama dodatna sigurnost za naše građane. Ako govorimo o vakcinaciji koja će biti sprovođena na dobrovoljnoj osnovi, još uvijek smo mišljenja da će dodatna sigurnost, koju garantuju mehanizmi, biti taj benefit koji će nam pomoći da se što veći broj građana odazove vakcinaciji a svjesni činjenice da će vakcina biti glavni alat u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja”, rekli su za N1 iz Ministarstva civilnih poslova.

Ovo će Zapadnom Balkanu omogućiti da nabavi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine države članice EU svoj unaprijed dobijen dio doza dijeliti s drugima.

Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAX, svjetska ustanova koja obezbjeđuje podjednaki univerzalan pristup vakcinama protiv COVID-19, a svi partneri sa Zapadnog Balkana su se već prijavili, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU. Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti, takođe, pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije, kako bi se obezbijedila odgovarajuća priprema kampanja i neprimjetno upravljanje vakcinama.

EU finansira i projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi se potpomoglo upravljanje logistikom i isporukom vakcina.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*