FUCZ – U nekim općinama povišeni vodostaji rijeka, na snazi mjere odbrane

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) navela je u redovnom izvještaju da je visina vodostaja na pojedinim rijekama i pritokama povišena.

Vodostaj Une u Gradu Bihaću iznosi 82 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je 85 cm (kritična tačka je 100 cm).

Visina vodostaja Save u Bosanskom Brodu iznosi 600 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 447 cm (normalno stanje), Orašju 687 cm (normalno stanje).

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7.00 sati bio je 198,69 m.n.m., (tačka preljeva,je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer, nivo je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Vodostaj Trebižata jutros u 8.00 sati, vodomjerna postaja Humac, iznosio je 319 cm. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Na području Kantona 10 vodostaji rijeka i pritoka su u opadanju, dok su vodostaji rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona povišeni.

U naselju Borova ravan u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje 3. januara pojavilo se manje klizište usljed pojave podzemne vode. U neposrednoj blizini se nalazi jedna privatna kuća koja bi mogla biti ugoržena ukoliko dođe do pogoršanja situacije na ovom lokalitetu.

U centralnoj zoni Grada Ljubuški zbog kvara na vodovodnoj mreži trenutno nema vode, ekipa je na terenu i radi na otklanjanju kvara.

Zbog obilnih kišnih padavina u Bihaću je došlo do zamućenja vode na svim izvorištima, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*