Meksički predsjednik: Julian Assange zaslužuje šansu, spremni smo mu ponuditi politički azil

Meksiko je spreman da ponudi politički azil osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu i podržava odluku britanskog suda da odbije njegovo izručenje u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je danas meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador. “Assange je novinar i zaslužuje šansu i ja sam za da se on pomiluje. Pružićemo mu zaštitu”, naglasio je Obrador.

Sud u Velikoj Britaniji odlučio je nešto ranije da Assange ne treba da bude izručen u SAD, gdje je optužen za špijunažu i hakerski upad u državne kompjutere.

Sutkinja Vanessa Baraitser rekla je da je odbila američki zahtjev zbog straha da bi Assange mogao da izvrši samoubistvo.

Ukoliko bi bio proglašen krivim u SAD prema optužbi za špijunažu i zloupotrebu kompjutera, Assange bi mogao biti osuđen na 175 godina zatvora.

Assangeov tim je tokom suđenja u Londonu o američkom zahtjevu pokušao da dokaže da je ovaj aktivista optužen iz političkih razloga.

Suđenje je završeno 1. oktobra.

Amerika tereti Assangea da je objavljivanjem povjerljivih depeša i dokumenata američke administracije putem Wikileaksa prekršio zakone SAD-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*