Nabavka cjepiva postala političko pitanje, najskuplju cijenu plaćaju bh. građani

Ruska i kineska vakcina protiv koronavirusa postaju sve izglednija opcija za građane Bosne i Hercegovine. Iz Instituta za javno zdravstvo RS kažu da će prve doze ruske vakcine stići do kraja januara. Vladi Federacije BiH ponuđena je kineska vakcina Sinofarm. Ipak, u Federaciji je nejasno tko će preuzeti odgovornost i direktno pregovarati sa proizvođačem vakcina.

Još uvijek je neizvjesno kako će Federacija odgovoriti na pismo namjere kineske kompanije Sinofarm. Trenutačno niti jedna institucija ne želi preuzeti odgovornost za nabavku vakcine, odnosno direktne pregovore sa dobavljačem. Stav Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH nismo dobili, a iz Ministarstva zdravstva Pismo namjere komentarišu ovako.

FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

„Federalno ministarstvo zdravstva nema zakonske mogućnosti za direktne pregovore s proizvođačima i nabavku vakcina. Podsjećamo da se Federacija BiH putem Ministarstva civilnih poslova BiH uključila u nabavku vakcina putem COVAX mehanizma, te je putem Ministarstva civilnih poslova BiH, također iskazala potrebe za nabavku vakcina i putem EU mehanizma nabavke“.

U RS vakcina stiže već krajem siječnja kada će i početi cijepljenje građana i u ovom entitetu. Sa proizvođačem se pregovaralo direktno jer, kako kažu iz Insitiuta, nije potrebna suglasnost državnih institucija.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo

„Što se tiče nabavke same ruske vakcine, mi čekamo da do kraja januara završimo proceduru same nabavke, a samim tim i sukcesivne isporuke prvih 200 hiljada doza za 100 hiljada stanovnika. Vjerovatno će i još jedan dio biti u narednom periodu. Kada nama dođe vakcina mi ćemo istog trenutka početi s vakcinacijom kada se ispoštuje sva procedura koja je neophodna u skladu sa zakonom. Plan vakcinacije je već spreman da možemo vakcinisati populaciju kojoj je namijenjen“.

Za nabavku cjepiva nadležna isključivo entitetska ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta, poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nitko i ništa ne stoji na putu entitetima da samostalno nabave sve što je neophodno za borbu protiv pandemije pa tako niti da nabave cjepiva. Skrb o žiteljima entiteta bi u ovom trenutku morao biti njihov prioritet.

Odugovlačenje s nabavkom cjepiva postalo je u BiH političko pitanje. Stručnjake po pitanju nabavke vakcine protiv Kovid 19 nitko nije konzultirao.

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

„Mene za ovu godinu dana, ja sam predsjednik krovne organizacije imunologa BiH, niko nije kontaktirao. Niti mene niti kolege iz imunologije nikada nije niko kontaktirao. Ko donosi odluke, kakve donosi odluke, koji su to stručnjaci, govorim za imunologiju, za druge oblasti ne govorim, ali nas imunologe nije nas konzultirao. Tako nije u svijetu. Tamo je sve suprotno i nauka se sluša, struka se sluša i zato imaju puno bolje rezultate nego mi“.

BRANISLAV RIHTMAN, mikrobiolog

„Desiti će se situacija u kojoj će okolne države da vakcinišu većinu ili dovoljan broj svojih stanovnika i jednostavno neće dozvoliti ljudima koji nemaju ovjeru o vakcinisanju da dođu u njihovu državu. Ljudi neće moći prelaziti granicu, već postoji prilično veliki broj aviokompanija koje su izjavile da neće dozvoliti ljudima bez potvrde o vakcinisanju da koriste usluge njihove kompanije, znači neće moći letjeti, tako da će naš narod ostati zatvoren u granicama svoje države“.

Bosna i Hercegovina u svemu kasni za Europom, ali u nabavci vakcina to se nije smjelo dogoditi jer je to od općeg značaja. Ovako, građani ostaju u redu za povratak normalnom životu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*