Četvero mrtvih u invaziji na Capitol Hill

Pristalice Donalda Trumpa izvršile su invaziju na Capitol Hill u Washingtonu, čime su prekinuli sjednicu na kojoj treba biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Četiri osobe su ubijene, a 62 uhapšene. Kongres je nastavio rad nakon što je policija osigurala zgradu. Haos je nastao nakon što je Donald Trump pozvao svoje pristalice na okupljanje u Washingtonu.

Američki Senat u srijedu navečer nastavio je sjednicu na kojoj treba potvrditi pobjedu demokrate Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio žaljenje zbog ovog “crnog dana” i osudio je “nasilje”.

“I nakon nasilja i vandalizma kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav”, istaknuo je Pence, prenijela je Hina.

Demokrate pozivaju na opoziv Trumpa

Demokratski zastupnici u Kongresu pozvali su na primjenu 25. amandmana, koji se odnosi na opoziv predsjednika iz Bijele kuće, nakon što su pristalice Donalda Trumpa u srijedu zauzele Capitol Hill.

„Pozivam potpredsjednika (Mikea) Pencea i kabinet da se pozovu na 25. amandman i zaštite našu zemlju“, napisala je zastupnica Sylvia Garcia na Twitteru.

„Ovo je previše“, dodala je.

Navedeni amandaman Ustava SAD-a odnosi se na opoziv predsjednika u slučaju njegove nemogućnosti da obavlja dužnost, te imenovanje potpredsjednika na njegovu poziciju.

ALJAZEERA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*