Danas evropski Dan zaštite podataka

U svrhu podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu osobnih podataka Vijeće Evrope proglasilo je, 2006. godine uz potporu Evropske komisije, 28. januar Evropskim danom zaštite podataka koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti.

Evropski Dan zaštite podataka ujedno obilježava i godišnjicu Konvencije za zaštitu osoba s obzirom na automatsku obradu osobnih podataka (ETS 108) Vijeća Evrope, koja je otvorena za potpisivanje 28. januara 1981. i više od 30 godina je kamen temeljac za zaštitu podataka u Evropi i šire.

Taj dokument bio je jedan od prvih pokušaja zaštite prava građana na privatnost i premda je od te inicijative prošlo više od 30 godina, ideja i modeli zaštite podataka nisu izgubili na relevantnosti.

Konvencija je na snazi u 46 država, a 2013. Urugvaj je postao prva ne-evropska zemlja koja je ratificirala Konvenciju. Konvencija 108, koja je jedini pravno obavezujući međunarodni instrument zaštite osobnih podataka, u fazi je modernizicije da bi se prilagodila novim izazovima tehnološkog napretka i globalizacije.

Tako se i ovogodišnje deveto obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka odvija u atmosferi ubrzanog rada na reformi zakonodavstva i regulativa o zaštiti osobnih podataka u EU, a pregovori o novim pravilima koji su vođeni tokom nekoliko proteklih godina donose prve rezultate.

Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH šestu godinu zaredom obilježit će evropski Dan zaštite podataka i tim povodom danas će predstaviti najznačajnije aspekti rada te agencije u protekloj godini.

Zaštita osobnih podataka, u smislu zaštite privatnosti, jedno je od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva i aspekt ljudskih prava kojem se poklanja velika pažnja, a za cilj ima zaštitu privatnog života pri prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*