Saradnjom svih u regionu do rješenja problema migracija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice generalnog sekretara Vijeća Evrope Drahoslavom Štefanekom o aktuelnoj situaciji u BiH u kontekstu …

… prevazilaženja problema migrantske krize.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, Štefanek je informirao Tegeltiju o prethodno održanim sastancima, kao i posjeti migrantskim kampovima, istaknuvši da je situacija na terenu znatno bolja u odnosu na njegova saznanja bazirana na medijskim izvještajima.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istaknuo da BiH, kao jedna od zemalja posebno pogođenih migrantskom krizom od četvrtog kvartala 2017. godine, neopravdano nosi preveliki teret migrantske krize, ukazavši na potrebu veće solidarnosti Evropske unije po ovom pitanju.

Tegeltija je tokom sastanka istaknuo opredijeljenost Vijeća ministara da u dogovoru sa Delegacijom EU nastavi da pruža maksimalnu podršku u iznalaženju rješenja za problem ilegalnih migracija koje, s obzirom na povećan broj incidenata i krivičnih djela, ima sve više bezbjednosni karakter.

Sugovornici su usuglasili da veća koordinacija i zajednička suradnja svih relevantnih institucija i bezbjednosnih agencija u regionu može značajno doprinijeti poboljšanju rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*