Mađarska prva u EU odobrila korištenje kineske vakcine protiv koronavirusa

Mađarska je prva članica Evropske unije koja je odobrila korištenje kineske vakcine protiv koronavirusa. Ova država je prva od članica Evropske unije odobrila i korištenje ruske vakcine “Sputnjik V”. Nacionalni farmaceutski institut Mađarske je danas odobrio korištenje kineske vakcine kompanije Sinopharm. To je jedna od dvije vakcine napravljene u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Objava o odobrenju je uslijedila nakon što je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da najviše vjeruje u kineske vakcine.

“Čekat ću da na mene dođe red za vakcinaciju, a kada se to desi, vakcinisat ću se onom kineskom. Kinezi imaju dugo iskustvo s virusima pa su vjerovatno zbog toga i najbolje informisani”, poručio je Orban ove sedmice u jednom radijskom intervjuu.

Za razliku od mađarskog instituta, Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije dala dopuštenje za rusku i kinesku vakcinu. Do sada je samo odobrila korištenje vakcina koje su napravile kompanije Pfizer/BioNTech i Moderna.

Prošle sedmice je u Mađarskoj odobrena ruska vakcina, a nadležni već pripremaju uredbu prema kojoj bi se dalo odobrenje za vakcinu koju je primilo više od milion ljudi širom svijeta.

Mađari su među evropskim nacijama koje najviše podržavaju vakcinisanje i interes je porastao tokom pandemije.

Učinkovitost Sinopharmove vakcine je 79 posto, tj. manje je učinkovita od Pfizerove/BioNTechove i Modernine, prenosi Euronews.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*