Joe Biden će tražiti ostavke tužilaca koje je imenovao Donald Trump

Administracija predsjednika SADa-a Joe Bidena započet će proces tranzicije za američke tužioce koje je imenovao američki lider i čije je imenovanje potvrdio Senat, javlja Fox News. Prema pojedinim izvještajima, Ministarstvo pravde SAD-a zatražit će od većine tužilaca koje je imenovao bivši predsjednik Amerike Donald Tramp da podnesu ostavke.

Međutim, tužilac savezne države Delaware David Weiss, koji istražuje poslovne aktivnosti sina američkog predsjednika Huntera Bidena, neće biti smijenjen sa funkcije.

Tužilac iz Connecticuta John Durham ostat će na funkciji specijalnog tužioca koji istražuje porijeklo istrage o povezanosti Trumpa i Rusije, ali će se od njega vjerovatno tražiti da podnese ostavku na funkciji državnog tužioca, prenio je Sputnik.

Biden je 7. januara imenovao Merricka Garlanda za državnog tužioca SAD-a. Državni tužilac nadležan je za vođenje Ministarstva pravde i simultano koordiniše brojne obavještajne agencije, uključujući Federalni biro za istrage (FBI).

Američki predsjednik naglasio je u decembru da se neće miješati u rad Ministarstva pravde, uz napomenu da ono “nije vlasništvo predsjednika već naroda”.

Proces smjene tužilaca trajat će nekoliko sedmica.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*