Institut u Mašinskoj školi

U cilju unapređenja saradnje između obrazovnih institucija i privrednih subjekata, juče je u JU Mješovita srednja škola u Tuzli upriličeno svečano potpisivanje ugovora o poslovnoj saradnji ove škole i Instituta za zavarivanje Tuzla. Institut će od sada biti smješten u prostorijama ove škole, čime će biti stvoreni uslovi za praktičnu obuku učenika za zavarivače.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prof. dr. Mirsad Kunić izrazio je zadovoljstvo, te kazao: „Potpisivanje ugovora je odličan način da se povežu privreda i obrazovni sektor. U narednom periodu radit će se i na uspostavljanju saradnje sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.”
Emir Teskeredžić,v.d. direktora Mašinske škole, istakao je da će najbolji učenici dobiti i odgovarajuće ateste, pomoću kojih bi trebali lakše doći do zaposlenja po završetku školovanja.
„Sa aspketa Instituta ovakav vid saradnje umnogome će doprinijeti boljitak i obrazovanju i privredi. Učenici koji prođu praksu u okviru naše firme bit će daleko spremniji za potrebe tržišta”, kazao je Seid Zulić, direktor Instituta za zavarivanje Tuzla.
Nakon završene edukacije, učenici Mašinske škole, zavarivači, imat će licencu da mogu raditi na cijelom području Bosne i Hercegovine, te će na taj način biti konkurentniji na tržištu rada.
Svečanom činu potpisivanja ugovora, prisustvovali su i predstavnivi Vlade Tuzlanskog kantona ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić i sekretar Ministarstva razvoja i poduzetništva Edin Nišić.

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*