Snijeg zabijelio Dalmaciju i crnogorsko primorje, zbog jake bure upaljen crveni meteoalarm

Val hladnoće koji je od četvrtka prisutan na području Balkana sa sobom je donio i snijeg koji je u subotu ujutro počeo padati i na primorskim dijelovima Hrvatske i Crne Gore što je iznenadilo brojne stanovnike tih područja.

Kao što je i najavljeno, snijeg je u jutarnjim satima počeo padati u svim dijelovima Dalmacije. Uz jaku buru, temperature u Dalmaciji su se tokom subotnjeg jutra spustile i do -2 stepena Celzijusa, a niske temperature zadržat će se tokom cijelog dana.

Osim gradova na obali, snijeg je iznenadio i mještane hrvatskih otoka, a snježne pahulje stigle su i do Visa, Hvara, Brača kao i Korčule.

Kako su naveli iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, vikend će u Dalmaciji obilježiti hladnoća pojačana jakom i olujnom burom, a zbog vjetra upaljen je i crveni meteoalarm na području Istre i Kvarnera.

“Vikend će obilježiti hladnoća pojačana jakom i olujnom burom, podno Velebita i orkanskom. Od nedjelje postupni porast temperature, od ponedjeljka i slabljenje vjetra, ali i dalje dosta hladno, posebno noću i ujutro”, naveli su iz DHMZ-a, prenose hrvatski mediji.

Snijeg je iznenadio i stanovnike Crne Gore. Snijeg je počeo padati od ranih jutarnjih sati prvo na sjeveru države da bi se nakon toga snježne padavine proširile i na Podgoricu kao i na primorske dijelove države.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore najviša dnevna temperatura zraka tokom vikenda kretat će se od minus 11 stepeni pa do 5 stepeni Celzijusa. Također, naglasili su kako građani mogu očekivati slične vremenske prilike sve do ponedjeljka kada se može očekivati blagi rast temperatura.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*