Rusija i Iran započeli zajedničke vojne vježbe u Indijskom okeanu

Iranske oružane snage počele su danas zajedničku vojnu vježbu sa Rusijom na području Indijskog okeana, saopćila je iranska državna televizija.

Kako je navedeno iz iranskog ministarstva odbrane, zajedničke vojne vježbe Rusije i Irana imaju za cilj jačanje pomorske sigurnosti u području Indijskog okeana.

“Vježba koja za cilj ima jačanje pomorskog sigurnosnog pojasa trebala bi obuhvatati površinu od 17.000 kvadratnih kilometara te će uključivati iranske vojne jedinice kao i elitne pripadnike Revolucionarne garde. Također, u vježbi će učestvovati i članovi ruske mornarice”, rekao je glasnogovornik Gholamreza Tahani.

Kako ističu iranski zvaničnici, osim što vježba za cilj ima jačanje partnerstva i sigurnosti u ovom području, cilj je dodatno unaprijediti odgovore vojnih snaga na terorističke prijetnje kao i na piratstvo koje je često u sjevernom dijelu okeana.

Iranska državna novinska agencija IRNA rekla je da će vježbe trajati tri dana, a ruskim i iranskim snagama trebale bi se pridružiti i članovi indijske mornarice.

Slične vojne vježbe održane su i tokom 2019. godine kada su Iran, Kina i Rusija organizovali sličnu aktivnost u području Indijskog okeana. Pored vojnih vježbi na ovom području, vojska Irana sudjelovala je i u vježbama “Kavkaz 2020” koje je Rusija pokrenula u septembru 2020. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*